Откриха кое животно е липсващата брънка в еволюцията

Откриха кое животно е липсващата брънка в еволюцията

Въпросът кое е липсващо звено между човека и животинските видове, е на път да получи много отговори.

Предположенията взимат един интересен обрат благодарение на някои нови открития и показват как се е движила еволюцията на видовете.

Почти за никого вече не представлява съмнение, че животът се е зародил най-напред във водата. А после се е пренесъл на сушата, когато някои морски същества са еволюирали до артроподи. Артроподът е четириного, разполагащо с крайници, които му помагат да се движи и на сушата.

Сега става известно, че преди 380 милиона години е съществувало праисторическо морско създание, което можело не само да плува в океана, но и да ходи по сушата. То имало пръсти. Тези органи от тялото представляват липсващото звено в еволюцията на ръката и при човека.

Тези своеобразни пръсти са използвани, за да може примитивният родственик на човека да напусне водната среда и да заживее на сушата. Австралийски учени са изследвали намерени фосили от този изчезнал вид. Съществото напомня акулата. Има остри зъби и плоска глава като нея.

Другите общи черти са острата муцуна и малките кръгли очи, но приликите с акулата свършват до тук, защото перките на създанието особено силно впечатлили палеонтолозите. Те показали наличие на израстъци като пръсти. Четирите перки на морското създание имали 4 пръста.

Този факт показва сходството на праисторическото същество с тетрапода - четирикрако животно, което включва земноводните, влечугите, птиците и бозайниците, в това число и хората.

Това е невероятна находка, която позволява изследването на цял скелет на риба, напомняща тетрапод. В перките тя има пръсти, свързани със стави, и те приличат на пръстите на предните крайници на повечето сухоземни животни.

Находката е направена в националния парк Мигуаша в провинция Квебек. Компютърната томография им позволила да установят, че създанието има ръце, китки и пръсти.

Това откритие показва, че пръстите при гръбначните трябва да се свързват с рибите, а не с по-късно живелите сухоземни животински видове.

Еволюционното преминаване на рибата в тетрапод е едно от най-забележителните и важни събития в еволюционното развитие. Тези представители на гръбначните са успели да напуснат водната среда и да се заселят на сушата. За да го сторят са им трябвали ръце и крака.

Намерени фосили на представители на костната риба и тетрапода обитавали планетата преди 393-359 милиона години, съвпада с девонския период.

Изследванията дават информация за прехода от риби към тетраподи и показват анатомичните особености на дишане, слух и храносмилане при видовете.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати