Гробницата на Тутанкамон разкри още тайни! Сензацията на века?

Гробницата на Тутанкамон разкри още тайни! Сензацията на века?

Когато става въпрос за египетските фараони и техните гробници в Долината на царете, веднага се сещаме за най-известния между тях - Тутанкамон. Фараонът момче заел престола на 10-годишна възраст и починал само на 19 години, е най-вълнуващият представител не само на своята династия, но и на времето на фараоните по много причини.

Неговата гробница е открита напълно запазена, с мумията му и всички безценни съкровища, с които е бил погребан. Известен е заради тайнствената си смърт, причината за която все още не е изяснена. Всеки знае и за проклятието на фараона, както се нарича на популярен език неочакваната смърт на повечето от хората, които участват при разпечатването и проникването в древната гробница.

Славата му обаче в голяма степен се дължи и на факта, че е син на фараона реформатор Ехнатон и забележителнатакрасавица Нефертити, може би най-познатото женско име сред фараоните.

Гробницата на Тутанкамон разкри още тайни

В едни далечни древни времена около 1332-1323 година преди Христа Тутанкамон управлява Египет и напуска живота в почти юношеска възраст, като все пак успява да завърши своята гробница, както са направили всички останали владетели на Египет преди него от онази епоха, и е положен в нея.

Откриването на вечния му дом през 1922 година е наистина сензационно и зрелищно събитие, чието ехо още не е заглъхнало напълно. И това няма как да стане, защото пирамидата на младия владетел продължава да разкрива своите тайни - една по една.

Египетски археолози са направили ново важно откритие в гробницата на Тутанкамон. Намерено е доказателство, че предположението за тайна гробница на царица Нефертити зад стената на вечния дом на нейния син е вярна.

С помощта на георадарно устройство зад северната страна е открито пространство, високо 2 метра и дълго 10 метра, за което досега нямаше никакви доказателства, но имаше хипотези. Още преди 5 години египтолозите са предполагали, че съществуват тайни помещения в гробницата на фараона.

Има ли гробница на Нефертити в тази на Тутанкамон?

Извършени са проучвания през следващите 3 години, но те не са доказали подобна възможност. Новото откритие е определено като революционно, защото показва, че може би там лежи саркофагът на легендарната Нефертити. Тя е главната жена на Ехнатон, майка на Тутанкамон, и причината за нейната смърт, както и мястото, където е погребана, досега не са известни.

Тъй като гробницата на Тутанкамон не е открита и ограбена в древността, има вероятност тази на Нефертити също да стои непокътната. Такава възможност ще бъде безспорната археологическа сензация на века.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати