Рене Декарт - живот и история

Рене Декарт - живот и история
Снимка: André Hatala [e.a.] (1997) De eeuw van Rembrandt,

Рене Декарт е известен френски учен, математик и философ, наричан още бащата на модерната философия.

Ранни години на Рене Декарт

Декарт се ражда през 1596 г. Майка му умира, когато той е на 1 година и баща му се жени отново. Оставя го да израсне с баба си и прачичо си. През 1606 г. той е изпратен да учи в Йезуитския колеж в Ла Флеш, където младежи се обучават за инженери, публична служба или за съдии.

През 1614 г. заминава за Поатие, където изучава право и се дипломира успешно през 1616 г. По-късно в Холандия изучава математика и военна архитектура.

Прекарва 10 години обикаляйки Европа. Още през 1919 г. в Бохемия изобретява аналитичната геометрия. Това е начин да решавате геометрични задачи посредством алгебра и обратното. В същото време измисля и метод за дедуктивно разсъждение, който въз основа на математиката може да бъде приложен във всички научни сфери.

В началото на 20-те години на 17 век е вече във Франция, където започва да пише. А през 1628 г. отново се завръща в Холандия, където започва да учи математика в Университета в Лайден. Продължава да пише и публикува множество свои есета и творби с математическа и философска насоченост.

Основи на съвременната философия

Декарт вярва, че всички истини са свързани помежду си и затова смисълът на природата и света, който ни заобикаля, може да бъде открит посредством рационалния метод, т.е. чрез математика и наука. Тези свои разсъждения публикува в една от най-известните си творби - Разсъждение за метода. Там разработва една фундаментална колекция от истини, които никой не може да отрече. Една от тези основни истини е, че човешките същества мислят. След като мисленето съществува и то не може да бъде отделено от мен като носител на това мислене, то тогава аз също съществувам. Или другояче казано, това дава началото на известната фраза на Декарт Мисля, следователно съществувам.

Късен живот и наследство на Рене Декарт

Декарт така и не се жени. Докато е в Холандия, има любовна връзка с една прислужница, която му ражда дъщеря - Франсин. За съжаление, Франсин умира на 5 години от треска.

Рене Декарт прекарва доста голяма част от живота си в Холандия, но се мести в Стокхолм, Швеция. Тъй като цял живот се бори с крехко здраве, преместването му не му се отразява добре. Той умира на 11 февруари 1650 г. на възраст от 53 години.

Декарт не е просто баща на философията, а е един от най-велики мислители на човечеството. Той комбинира различни науки и подходи, за да достигне до фундаментални истини и открития в няколко направления - математика, логика и философия.

Декарт дефинира идеята за дуализма, разсъждава върху концепциите на религията и морала. Оставя след себе си учения, които се изучават и следват и до днес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати