Марк Аврелий - живот и управление

Живот и управление на Марк Аврелий

Марк Аврелий е римски император, който управлява между 161 и 180 г.

Ранен живот на Марк Аврелий

Роден през 121 г в Рим, той е известен с философските си интереси и е един от най-уважаваните управници на Римската империя. Роден е в заможно аристократично семейство, изучавал е латински и гръцки и се е увличал по стоицизма като философско течение.

Марк Аврелий се е отличавал като сериозен, интелигентен и трудолюбив и затова бил забелязан от тогавашния император Адриан. Той кара определения за негов наследник Антоний Пий да осинови младежа и да го определи за свой наследник.

Така и става. Така Марк Аврелий попада сред дворцовия живот и започва да се учи на управление и политика.

През 140 г той става лидер на Сената и задълбочава своите знания за политиката и философията, изучава и право. Превръща се в силен управник, който подпомага управлението на Антоний и му оказва неоценима подкрепа.

През 145 г се жени за дъщерята на императора - Фаустина, с която имат много деца.

Управление на Марк Аврелий

Марк Аврелий - император на Римската империя

През 161 г Антоний умира и Марк Аврелий става император. Той настоява неговия осиновен брат да управлява заедно с него под името Луций Аврелий.

Управлението на двамата императори е белязано от войни и бедствия. Още в началото те започват война с Партското царство за контрол върху Изтока, който печелят благодарение на добрите пълководци в армията си.

Завръщайки се в Рим, войниците донасят неизвестна болест. Тя върлува в продължение на години и убива част от населението.

Към края на 60-те години на 2 век двамата братя започват война с германските племена, които са пресекли Дунав и нападат римски градове. По време на тази война Луций умира и оставя брат си сам да се справи с нашествениците.

По време на управлението на Марк Аврелий не липсват и вътрешни конфликти.

През 175 г Авидий Касий, римски сенатор и оперативен командир на 3-те галски легион, се обявява за император след слух за смъртта на Марк Аврелий.

Тъй като слухът се оказва неверен, Марк Аврелий се принуждава да замине на Изток, където е Авидий, за да се бие с узурпатора. До битка така и не се стига, защото Авидий Касий е убит от един от собствените си войници.

През 177 г Аврелий отново се бие с германците. По време на боевете обявява сина си Комод за свой наследник и управлява съвместно с него до смъртта си през 180 г.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати