Кой е генерал Жуков?

Кой е генерал Жуков?
Снимка: thoughtco.com

Генерал Жуков е един от най-известните и успешни руски генерали от Втората световна война. Той отговаря и довежда до успешен край за защитата на Москва, битката за Сталинград и Ленинград и успява да отблъсне германците. Участва също така в Битката за Берлин.

Ранна кариера на генерал Жуков

Като млад започва работа като чирак при един кожар и завършва успешно. В това време обаче избухва Първата световна война и той е мобилизиран на фронта. След Октомврийската революция през 1917 г. става член на Болшевишката партия и се присъединява към Червената армия. Отличава се със своята храброст и стратегическо мислене, потушава бунтове и расте в ранговете на новосформираната армия.

Далечен Изток

Генерал Жуков успява да избегне Голямата чистка, с която Сталин прочиства най-близкото си обкръжение и бива изпратен в Монголия да командва Първата съветска монголска армия през 1938 г. Основната му задача е да пази от японско нападение по протежение на монголско-манджурската граница, печелейки битки и отблъсквайки японците. За умелата си военна тактика и множество успехи е награден от Сталин с медал Герой на Съветския съюз.

Втора световна война

В началото на Втората световна война Жуков служи като доверено лице на Сталин. След като нацистите нахлуват в Съветския съюз обаче, генералът дава съвети, които не се харесват на диктатора и той отнема част от привилегиите му. С времето обаче се доказва правотата на генерала. Така например генерал Жуков съветва Сталин да изостави Киев, което естествено не се приема. При падането на града са пленени 600 000 войници.

Първото назначение по време на Втората световна война е в защита на Москва. За да защити града той извиква на помощ войски, разположени в Далечния изток. Благодарение на тях той не само успява да удържи обсадата, но и отблъсква германските войски.

Това му носи нова титла – заместник главнокомандващ и заминава за Сталинград, където планира операция Уран.

Сталинград и Ленинград

Генерал Жуков?
Снимка: RIA Novosti archive

Обсадата на Сталинград продължава от юли 1942 г. до февруари 1943 г., а битката за града е една от най-известните в историята на цялата Втора световна война.

Операция Уран, с която немците са отблъснати, е разработена с цел да обгради немската 6-та армия и започва на 19 ноември 1942 г. Съветските сили нападат немските войници на север и юг от града, а до 2 февруари вече са успели да обградят цялата армия. Немците се предават, а съветските войници обръщат в контраатака.

След като Сталинград е свободен, генерал Жуков ръководи Операция Искра, която му открива пътя към обсадения Ленинград. След победата му там той е произведен в чин маршал и се връща в столицата, за да съветва главно командването в оставащите битки.

След войната

След приключване на Втората световна война генерал Жуков е поставен да командва съветската окупационна зона в Германия. Поради популярността му Сталин се чувства застрашен от него и бързо го връща обратно в Съветския съюз, където го изпраща в Одеса.

След смъртта на Сталин той се връща за кратко в управлението като заместник военен министър. По-късно обаче след спор с тогавашния лидер Хрушчов, той е изключен от Централния комитет на Комунистическата партия и от министерството и остава в това положение дълги години.

Наследството на генерал Жуков

Генерал Жуков е един от най-изтъкнатите военни лидери и стратези на Втората световна война и изключително харесван от руския народ. Той печели редица медали и награди както в родната си страна, така и в чужбина. През 1969 г. успява да публикува и своята автобиография Спомени и размисли. Умира през 1974 г. от инсулт на 77 годишна възраст.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати