Медичите - кратка история

Медичите - кратка история

Животът е изтъкан от превратности и историята на най-известните фамилии в света го доказва. Малцина от родовете, които носят известни на всички имена, са достигнали до такива висоти, че славата им да се носи дълго след като и последната известна издънка не изчезне завинаги.

Сред тези, които имат привилегията да бъдат запомнени завинаги, са Медичите. Не само защото са дали на света кралски личности, папи и кардинали и не защото са управлявали Флоренция векове, а защото са превърнали най-изумителния италиански град в световно средище на власт и са дали на човечеството светлината на Италианския Ренесанс.

Те са свързали завинаги имена си с колоси като Леонардо да Винчи, Микеланджело, Ботичели и Галилей, но и нещо повече. Сами са имали пъстър, интересен и запомнящ се живот и всеки от тях е допринесъл за създаване на завладяващата история на рода.

Кои са Медичите?

Това е банкерска фамилия с несметни богатства, огромна власт и гореща кръв, рядко срещани в историята. В продължение на повече от три столетия членовете на фамилията влияят на държавници, творци, висши сановници. Остават обаче в съзнанието на поколенията с безмерно задоволяване на всякакви прищевки и телесни щения, които в крайна сметка довеждат до самоунищожението на забележителната династия. Ще проследим историята на Медичите.

Произход на династия Медичи

Флоренция и Медичите

Фамилия Медичи според сведенията произлиза от областта Мугело, която е на около 30 километра на север от Флоренция. Там имат малки парцели земя. Първите сведения за тях са от ХІІ век, когато се преселват в блестящия италиански град Флоренция.

След един век те вече са активни участници в обществения живот на града, имат място в политиката и икономиката. Още през ХІІ век е споменато името на член на фамилията, който е вписан в градския съвет.

Около 100 години по-късно документите сочат, че Медичите вече са клан, състоящ се от над 30 семейства. Те са земевладелци, участват в банковите дела, в търговията и вече са заели ключови позиции, от които може да се атакува върха. Домогванията им се подкрепят и от добрите династични бракове, които ги сродяват със стари и известни местни фамилии.

В периода от 1360 до 1429 година трима представители на фамилията се сдобиват с богатства и власт. Политическите и банковите среди са превзети от двама членове на фамилията. Третият - Джовани ди Бичи става водещ банкер, а е запомнен и като прозорлив в политическите среди. Той именно се смята за родоначалник на династията Медичи, защото е първият, който донася траен разцвет на семейството, и след него синовете му се утвърждават като лидери във Флоренция.

Джовани ди Бичи Медичи е избран на най-високото място в града - гонфалонието на справедливостта. Това е длъжност, която се дава на виден гражданин след 1293 година, когато флорентинците свалят всички политически права на рицарите и превръщат Флоренция в град - република. Джовани почти еднолично трябва да води политическия и икономически живот на Флоренция. Той обаче иска друго. Целта му е да укрепи финансовата мощ на семейството. През 1409 година става банкер на папския съд и с подкрепата му основава клонове на банката си в Брюж и Лондон.

Златото на Джовани Медичи отваря пътя на сина му Козимо към неограничена политическа власт във Флоренция. Козимо е образован човек, ценител на изкуствата. Той попада под влияние на учението на Платон и почитането на гръцкия мъдрец става почти като религиозен култ във Флоренция благодарение на Козимо.

След смъртта на Козимо при неговия син Пиеро популярността на фамилията намалява и това води до заговор срещу клана, но той се оказва неуспешен и внукът на Козимо - Лоренцо Медичи, взима властта в града.

Палацо Векио, Медичите

Отново се връщат старите времена, когато Козимо Медичи управлява Флоренция. Лоренцо е наречен Великолепния, защото възстановява предишната роля на фамилията. Той също се слави като покровител на изкуството и негов близък приятел е Ботичели.

Лоренцо въвежда нов стил на поведение за един благороден човек: да владее добре боя с меч; да язди грациозно; да танцува елегантно; да говори приятно и учтиво; да свири на всякакви музикални инструменти; да се държи просто и естествено. Лоренцо кани изключителни хора за времето си във Флоренция, издига дворци, храмове, украсява ги богато със стенописи и картини. Превръща живота в един безкраен празник от забавления, спектакли и веселби.

Този начин на живот поражда недоволство и заговор, при който Лоренцо Медичи едва не губи живота си. Медичите си отмъщават на враговете, като налагат смъртни наказания, палежи, грабежи и екзекуции на противниците си. По това време политически противник на Лоренцо става Савонарола - пътуващ свещеник. Той печели доста последователи.

След смъртта на Лоренцо през 1492 година неговият син губи доверието на хората заради своята глупост и арогантност и 2 години по-късно е свален от гражданите на Флоренция. Бяга от града, а Савонарола въвежда нови порядки в обществото. Враговете му обаче успяват да издействат ареста и убийството му от папата. Медичите се връщат в града, а през 1569 година получават титлата Велики херцози на Тоскана.

Медичите са изгонени за втори път от Флоренция през 1527 година. Последният Медичи от линията на Козимо - Алесандро, е върнат с помощта на Карл V, но заради разпуснатия си живот е убит от свой родственик.

Властта е предадена на представител на друг клон от фамилията, който също носи името Козимо. Той се изявява като смел политик и решава да издигне Тоскана като държава. Той е създателят на морския флот и завоевателят на Сиена. Поредният Медичи с името Козимо е покровител на творците от епохата на Просвещението и въздига университета в Пиза.

Синът на Козимо - Франческо І се опитва да продължи политиката на баща си, но е неуспешен, а съпругата му води наврежда на финансовото състояние на херцогството заради прекомерната си разточителност. Той бива запомнен като покровител на естествените науки. След него брат му оставя името си като херцог и покровител на науките и изкуствата, до времето на поредния Козимо, този път Козимо ІІ. Неговото управление остава известно с това, че покровителства Галилей и с плановете да завладее Испания. Синът му Фернандо ІІ обаче води Тоскана до пълна разруха.

Краят на Медичите идва по ирония с поредния Козимо, останал известен като Козимо ІІІ. Той не успява да спре упадъка, а синовете му нямат потомство. През 1743 година линията на Медичите като владетели приключва.

Принос на Медичите в изкуството и културата

Галерия Уфици на Медичите

От гледна точка на днешния ден Медичите имат своето място в историята най-вече като меценати, строители и покровители на изкуството и културата. На тях светът дължи създаването на двореца Уфици, който преминава в галерия Уфици, събрала богата сбирка от шедьоври с безценна стойност.

Благодарение на Медичите съществуват дворецът Медичи - Рикарди, дворецът Палацо Векио, Капела Медичи в базиликата Сан Лоренцо във Флоренция, както и картините, скулптурите, паметниците и иконописите, създадени по поръчка на различни поколения от династията.

Безспорно тази фамилия е дала много на Флоренция и света, за да продължава да бъде синоним на меценатство в световен мащаб.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати