Китайските императори

Китайските императори

Империя се нарича държава с монархически начин на управление, където владетелят носи титла император. Империите в световната история не са малко, повечето от тях вече не съществуват.

Една от големите Китайската империя, но тя също е останала само в историята. Интерес днес будят китайските императори поради същността на абсолютната им власт.

Китайски император се нарича човекът, който е абсолютен владетел на империята. Това се отнася до управлявалите в периода 221 година преди новата ера до 1912 година.

На китайски титлата на върховният владетел е Тиен-дзи, което в превод значи Син на Небето. Това показва степента на обожествяване на императора.

Титлата идва да замени отделните царски титли от времето, когато територията на Китай е разпокъсана. Обединението е проведено от Цин Шъхуан, роден с името Джао Джън, а това, с което остава известен в историята, е, че е Първият китайски император, както показва и името му.

Династия Цин - създатели на Китайската империя

Китайските императори - Теракотената армия

Създаването на империята е далеч назад във времето и затова е обвито в легенди. Според тях през 247 година пр. Хр. властта в държавата Цин се заема от 9-годишно дете, което става владетел. Той обещава на баща си, че ще обедини всички народи и ще осигури мир.

За да изпълни обещанието, невръстният владетел отстранява наред всички, които му пречат, включително майка си, съветници и министри. След 13 години вече е успял да победи останалите 6 държави - Хан, Жао, Вей, Чу, Ян и Ци, които присъединява към Цин.

През 221 година преди новата ера обединението на Китай приключва и владетелят се обявява за император под името Цин Шъхуан, Първи император. Това поставя началото на първата управляваща династия Цин.

След обединението страната е разделена на провинции, които се управляват от поставени от императора хора. Въведени са марки и теглилки и така търговията потръгва, императорът сече и монети. Уеднаквява и йероглифната писменост.

Той управлява като диктатор, изгаря всички книги, които не се отнасят до стопанството, медицината и астрологията. Осъжда на смърт всички, които го критикуват. Остава известен като строител на огромни монументални дворци, сгради и разбира се Великата китайска стена.

Умира на 48 години. Гробницата му е открита чак в съвременната ни епоха, а най-впечатляващата част от погребението му е Теракотената армия, представляваща огромно число войници и въоръжението им, направени от глина в действителен ръст.

Наследява го синът му, Вторият император, но само след 6 години е убит след въстанието на народа и благородниците. Така завършва управлението на династия Цин.

Династия Хан

Династия Хан сменя тази на обединителя на Китай. Неин основател е Лиу Бан, един от водачите на въстанието срещу Втория император. Династията Хан управлява около 4 века с едно кратко прекъсване. Това е Златният век на Китай.

Управлението се превръща в период на стопански подем, развитие на парите. Секат се монети, за да се финансират походи и да се колонизират земи. Династията присвоява производството на сол и желязо и диктува търговските отношения.

Напредък има и в техниката и науката. Изобретения като хартията, корабното кормило, сеизмографът, отрицателните числа и други са от времето на династия Хан.

Династия Суей

Възстановяване на Китайската стена

Политическата раздробеност, която настъпва при управлението на императорите от династия Хан, води до смяна на 4-вековното им управление.

Сменят я императорите от династия Суей. Те управляват кратко, само 37 години, но обединяват разединената заради непрекъснати междуособици държава и провеждат реформи, особено основателят - император Уан.

При тази династия на императори се намаляват данъци, премахва се монополът на държавата върху производството на сол и вино, секат се монети.

Императорите от династия Суей градят държавната администрация по нов начин и това намалява броя на държавните чиновници.

Основателят на династията е убит от своя син Ян Гуан, който заема мястото му и продължава реформите. Той мести и столицата, като заедно с него се преместват и 10 хиляди богати семейства, за които строи и дворци.

Династия Суей е известна и с работите около строежа на Великата стена, за което са свикани 1 милион души.

Във външната политика обаче императорите Суей не са така добри. Ян Гуан води неуспешни войни с тюрките и често признава своята зависимост от тях. Императорът провежда и неуспешни походи срещу Корея, което води до избухването на въстание. Императорът бяга на юг, но е убит от стражата на двореца.

Династия Тан

Китайските императори и будизмът

След отстраняването на Ян Гуан династия Суей отстъпва и следва нова смяна в управлението. На ред идва династия Тан. Управлението на императорите продължава 289 години - до 907 година. За кратко управлението на тази династия е прекъснато от императрица У Дзетян. През 705 година Тан възстановяват властта си.

Столицата Чанан на императорите Тан е най-големият град в света за времето си и също се смята за възход в управлението на императорите заедно с управлението на династия Хан.

Будизмът процъфтява при тази династия и императорското семейство го налага в китайската култура.

Периодът на династия Тан е златен век за изкуството и културата. Държавната администрация се разраства много при тази династия, а бюрокрацията е ключов елемент от държавното управление.

Династия Сун

Това е една от най-значителните управляващи династии китайски императори в периода 960-1279 година. Императорите Сун обединяват страната и централизират управлението, но падат под зависимостта на монголите, които на свой ред основават своя династия - Юан.

Династия Сун премества столицата в Ханджоу и води непрекъснати борби за съществуване с варварските племена навън. Във вътрешен план управлението на императорите се характеризира с непрекъснати селски въстания, които обаче не пречат на подобряване на икономиката на страната и нарастване на населението.

Управлението на тази династия се сравнява с епохата на Просвещението в Европа, тъй като тогава живеят едни от най-изявените мислители и философи, които поставят основите на неоконфуцианството. Реформи са извършени в армията, създаден е силен флот. За първи път се използват книжни пари.

Династия Мин

Забраненият град в Китай

Епохата Мин започва с идването на власт на първия император от династия Мин през 1368 година. Това е едно от най-добре уредените и стабилни управления в историята на човечеството, не само на Китай.

Тогава Китай изгражда силен флот и постоянна армия от 1 милион души. Династията реализира и огромни строителни проекти като възстановяването на Китайската стена, строежа на Забранения град и други. Възстановяване на земеделието, търговия и занаяти и особено търговията с испанци, португалци и холандци включва страната в световния търговски обмен.

Природните бедствия, епидемиите и срива в жизнения стандарт на хората през ХVІІ век водят до създаване на бунтовнически настроения, които сриват династията.

Династия Цин

През ХVІІ век е основана династия Цин. Тя е последната управляваща династия императори, след което държавата престава да бъде империя.

Цин управляват от 1611 до 1912 година. При тази династия в Тибет са поставени и въведени система за закони на управление и правила за тяхното прилагане.

При тази династия са и борбите Тибет да бъде откъснат от Китай, но това не става. Позициите на Китай в Тибет, установени още от династия Юан, се запазват.

Китай става република след последната династия императори. Всички управлявали династии допринасят за развитието на империята и повечето от достиженията, които правят Китай известен днес, са от времето на китайските императорите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати