Плаванията на Америго Веспучи

Плаванията на Америго Веспучи

Днес за откривател на Америка се приема Христофор Колумб, но замисляли ли сте се тогава защо Новият Свят е кръстен Америка или на името на италианския търговец, банкер, мореплавател и картограф Америго Веспучи? Тук ще ви разкрием тази загадка, като ви запознаем накратко с биографията на Веспучи и по-подробно с неговите плавания.

Америго Веспучи е роден във Флоренция на 9. 03. 1954 г. в образцово и заможно семейство, поради което е назначен на работа в една от банките на небезизвестната италианска фамилия Медичи. През 1493 г. заминава по работа в Севиля, където се запознава с Хростофор Колумб и участва активно в приготовленията за неговата втора експедиция. Именно тогава се захласва по идеята за откриване на нови земи.

В историята се споменава, че Америго Веспучи е предприел 4 пътешествия по вода, но има сериозни съмнения за достоверността за първите му корабоплавания, както и за четвъртото. За тях просто няма доказателства и се предполага, че или те изобщо не са се състояли, или че са се състояли, но Веспучи не е участвал в тях. Това считат повечето историци днес, макар до 16 в. преобладаващото мнение да е било, че Америго Веспучи е откривател на Америка.

Америго Веспучи
Снимка: wikimedia.org

Но да разгледаме малко по-подробно неговите 4 пътешествия, или поне това, което той самият е документирал за тях.

Първото пътешествие на Америго Веспучи преминава под испански флаг и се предполага, че е достигнало до северното крайбрежие на Южна Америка или 1 година преди Колумб да открие Америка. Както споменахме, не е никак ясно дали подобно пътешествие е имало, но благодарение на историите, свързани с него, се е смятало, че Веспучи е открил нов континент, който не е част от Азия. Това дало основание през 1507 г. Мартин Валдзеемюлер, германски картограф, да нарече новооткритите земи на името на Веспучи. Така се е родило и понятието Америка.

Второто пътешествие на Веспучи е отново под испански флаг и трае от май 1499 г до юни/септември (няма доказателства за точен месец) 1500 г с основна цел Южна Америка. По време на това пътешествие е открита Венецуела и някои острови, а Веспучи се доказва не само като добър щурман, но и като опитен моряк.

Америго Веспучи пътешествия

Третото пътешествие Веспучи предприема през май 1501 г и се завръща от него през септември 1502 г. Този път той плава под португалски флаг, а целта на пътешествието е било изследване на вече откритата Бразилия.

Последното си пътешествие, относно което също има спорове, се предполага, че е започнало през май 1503 г. и завършва през юни 1504 г. отново под португалски флаг. Причина за съмненията около него, както и за другите пътешествия (с изключение на третото) на Веспучи се крият във факта, че през 1755 г. в Лисабон, където са се съхранявали всички документи за тези случаи, избухва голям пожар, който помита всичко след себе си. Включително и ценни исторически документи.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати