Апачи - история, живот и традиции

Апачи - история, живот и традиции
Снимка: YouTube

Когато вникнем назад в историята на Америка, сигурно мнозина от нас изпитват съжаление към индианските племена, обитавали с векове тези далечни територии, които впоследствие са били пропъдени и "затворени" в резервати от новодошлите заселници - американците, които буквално са си присвоили техните земи.

Тук ще ви обърнем внимание на едно индианско племе, което се явява последното сред всички северно индиански племена, склонило глава пред новите завоеватели. Това са индианците Апачи.

Индианците Апачи, които можем да срещнем и като Апахи, някога са населявали Северна Америка, но от Централна Канада достигат до днешните югозападни райони на САЩ. Резерватите, които те сега обитават, са разположени на територията на американски щати Аризона, Ню Мексико и Оклахома.

Все още има доста спорове сред историците, но се предполага, че някога индианците Апачи са били една общност с индианците Навахо, но след миграцията на последните към южните земи те се разделят и се обособяват като две отделни индиански племена. За това твърдение до голяма степен способства и фактът, че и двете племена говорят т. нар. атабаски език.

Историците разделят индианците Апачи на 3 основни групи - източни, западни и централни, които доста се различават помежду си със своите традиции и обичаи. Към тях ще прибавим и някои Апачи, които поради индивидуалността си не могат да бъдат причислени към нито една от гореизброените групи.

Апачи
Снимка: YouTube

Някогашните индианци Апачи, които са водели полуномадски живот, са първите жители на тамошните земи, успели да опитомят коня. Те са били известни като свирепи и упорити воини и вероятно именно това е причината да са последните северно индиански племена, които след дълги и мъчителни борби и преследвания все пак падат под американското владичество.

Днес основен поминък на Апачите, които наброяват вече едва около 16 000 души, е земеделието, събирането на билки и треви (голяма част от тях се използват не за лечение, а са свързани с техните ритуали цели) и лов.

За традициите и обичаите на индианците Апачи можем да научим много и от излезлия през 1948 г. класически американски филм на Джон Форд, кръстен Форт Апачи.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати