Митове за нацизма и Хитлер

Адолф Хитлер

Причината да има толкова митове за Хитлер и нацизма като цяло, е интересът на хората към всякакви тайни и конспирации. Нацизмът като режим се крепи именно на подобни митове.

Митът за аутобаните

Ширещото се понятие, че аутобани в Германия има благодарение на нацистите е нищо повече от мит. Всъщност те са били върли противници на идеята за изграждането им и дори са саботирали строителството им. След като взимат властта обаче, решават, че това е идеална пропаганда и обявяват, че благодарение на тях строителството на аутобани в Германия е довело до намаляване на безработицата. Последното също не е вярно, защото по това време в страната е имало 5, 6 милиона безработни, а в строителството на пътища са били заети не повече от 120 000 души.

Митът Хитлер

С помощта на пропагандата и с дейното участие на Гьобелс се създават много митове за Хитлер. Умело е изградена илюзията, че Адолф Хитлер е върховен лидер и единствена алтернатива. Яхнал вълната на недоволството, той печели съмишленици както от средната, така и от висшата класа. Митологизираната му личност и много пропаганда са факторите, позволили му да дойде на власт. Един от митовете за него е, че е бил убеден вегетарианец. Всъщност той се е хранел с почти всичко, но след 42-рата си година е ограничил употребата на месо заради здравословното си състояние - страдал е от метеоризъм.

Митът за нацизма като демокрация

Митове за нацизма

Често се споменава, че нацистите са дошли на власт по демократичен начин. Истината е обаче, че те не са печелили мнозинство. На парламентарните избори през 1933 г. получават 43.91% подкрепа. Но 12.32% от избирателите тогава са гласували за вече забранената комунистическа партия, но техните гласове са обявени за невалидни и подарени на нацистите. По този начин за първи път са мнозинство в парламента. Същият парламент дава на Хитлер извънредни правомощия, гласува му правото сам да обнародва закони. Малко по-късно са забранени всички останали партии, а много депутати са убити.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати