Лекарят-самозванец, който спаси хиляди недоносени бебета в музей

Лекарят-самозванец, който спаси хиляди недоносени бебета в музей

Матрин Коуни е роден през втората половина на 18 век и започва да развива дейността си, когато навършва 26 години. Той се обявява за лекар, но никога не е учил или практикувал медицина, в следствие на което е нападнат от докторската гилдия и обявен за самозванец. Въпреки неодобрението, което среща, той спасява животите на хиляди недоносени бебета.

През 1903 година в Бруклин, САЩ, Коуни създава нещо като изложбена зала или музей, където се излагат недоносени бебета, поставени в инкубатори (съвременното название е кувьози). По това време официалната медицина смята недоносените бебета за ненужен биологичен материал и не се бори за оцеляването им. Докторите съветвали родителите да се откажат от децата си, тъй като не вярвали, че от тях могат да излезнат пълноценни хора.

По това време в САЩ били модерни цирковете с изроди. Шокиращата оферта, да се видят недоносени бебета в инкубатори, се сторила примамлива на мнозина. Мартин Коуни събирал входна такса от 25 цента, като влагал почти изцяло спечелените пари в грижата за бебетата и поддържането на инкубаторите.

Животът на едно недоносено бебе струвал около 15 долара на ден. Въпреки че бил обявен за антихуманист от лекарската гилдия, той не прекратил дейността си.

Лекарят-самозванец, който спаси хиляди недоносени бебета в музей

Как започнало всичко?

Мартин Коуни е германски евреин, който е прекарал известна част от живота си в Париж. Той твърдял, че е ученик на френския лекар Пиер-Констант Будин, който изобретява първите инкубатори. Това обаче било негова измислица.

В Париж Коуни закупил няколко от тези машини и ги показал на техническо изложение в Берлин през 1896 година. Те не провокирали особен интерес сред гостите на експозицията, които се стичали там от цяла Европа. Тогава той решил да опита късмета си отвъд океана - и успял.

Изложбената зала за недоносени бебета в Бруклин приемала посетилели цели 37 години. Освен пленителна атракция това била и единствената възможност за оцеляване на преждевременно родените бебета. Много родители носели там отрочетата си, тъй като това бил единственият вариант за тяхното оцеляване.

Коуни имал изключително високи изисквания към персонала и хигиената на помещението, където били изложени новородените. Бил безкомпромисен и уволнявал сестрите при най-малкото съмнение за неспазване на добра хигиена. Те били натоварени със задачата да шият малки дрешки за новородените или да търсят кукленски премени. Въпреки многобройните посетители всеки ден той се опитвал да поддържа в помещението перфектна чистота.

Самите инкубатори били снабдени с уреди за измерване на влажността и температурата на въздуха и се затопляли от парен котел. Били изработени от стомана и стъкло и имали прозрачни вратички отпред. За времето си тази технология била уникална.

През 40-те години изложбата му била затворена, тъй като в болниците в САЩ и Европа започнали да полагат грижи за недоносените бебета. Официалната медицина въвела в експлоатация инкубатори като тези на самозваният доктор.

Въпреки критиките по време на неговата изложбена дейност били спасени около 6500 деца.

Той живял скромен живот и починал на 80 годишна възраст, без да бъде отличен с нищо. Трудно е да се даде оценка на дейността на Мартин Коуни, но едно е сигурно. Този човек е изпреварил съвременната медицина и пръв е допринесъл за правото на живот на недоносените бебета.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати