sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митология»Най-популярните скандинавски митове и легенди

Най-популярните скандинавски митове и легенди

Най-популярните скандинавски митове и легенди

Всички добре познаваме древногръцката и римската митология, израсли сме с приказки за богове и герои, мечтали сме да изкачим Олимп или да вървим редом с Херкулес в неговите приключения.

Има обаче и други герои и създания, които са не по-малко приказни и имат не по-малко интересни приключения от древногръцките и римски такива. Нека се запознаем с една не толкова позната, но изпълнена с магия - скандинавската митология.

Както при повечето митологии, и тази е изградена върху страховете на хората. В същото време обаче за неин фон служат красивите фиорди, непокътнатите планини, дълбоките северни гори.

И всичко това обвито от магията на морски чудовища, зли духове и могъщи и силни богове. Епичните приказки на Норвегия, Дания, Финландия, Швеция и Исландия са издържали векове и се разказват от поколение на поколение. А днес стават все по-популярни благодарение на филмите.

Тролове

Едно от магичните същества в днешните холивудски филми е тролът. Те са вид наподобяващ мечката, но бавни и тромави с глуповат характер. Живеели са в мир. Не обичали насилието, освен когато са били под заплаха. Известни са с това, че криели златото си под мостове, високо в планината или дълбоко в езерата.

Според други легенди, троловете са били основните противници на боговете. Невероятно огромни, грозни и глупави, те живеели в планините, в замъците или по бреговете на морето. Според преданията се превръщат в камък при излагане на слънчева светлина.

Джуджета

Джуджетата били майстори ковачи, които правели броните и мечовете на боговете. Те живеели в огромни подземни градове и можели да правят магии. Описвани са като ниски с дълги бради.

Елфи

Елфите са част от скандинавската митология

Едни от най-ефирните и изящни същества в северната митология, те обитават полята и горите на Севера. Описват се като дребни хора, прозрачни същества или мънички феи. В скандинавския фолклор те са както добри, така и лоши. Някои от тях използват силите си за омайване на хората, за да откраднат силите им.

Один

Това е един от основните богове в скандинавската митология и се свързва с войни и битки. Известен е още като един от най-мъдрите богове и надарен с големи магически сили. Той е и бащата на един от най-известните богове - Тор.

Локи

Локи е описван като бога, който създава проблеми и може да бъде измамник. Едно от основните му умения е да приема различни форми - на риба, на различни хора, животни и насекоми.

Тор

Бог Тор, Скандинавска митология

Тор е могъщ бог, който е известен със своя чук. Този чук е източник на неговата сила. Той е богът на светкавиците и гръмотевиците, символ на сила и защитник на хората. Той е описван като огромен и силен бог с червена брада.

Кракен

Кракен, наред с Тор, е може би най-разпознаваемият образ от скандинавската митология. Според някои описания кракенът представлява огромен рак, а по-късно и като октопод, който потапя корабите на дъното на морето. Кракените са обвинявани и за вулканични изригвания, за подводни течения и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest