Откриха нови 114 фигури на войни към Теракотената армия

Откриха нови 114 фигури на войни към Теракотената армия

Теракотената армия, която е една от историческите гордости на Китай увеличи своя рекорден размер с още 114 войника. Новите фигури са открити по време на последните разкопки, които текат непрекъснато през последните десетилетия край културнобогатия китайски град Сиан.

Селището е древната столица на Китайската империя, а над 8000-те открити случайно теракотени войни са направени специално, за да охраняват гробницата на първия китайски император Цин Шъхуанди, властвал между 259-210 година.

Откриха нови 114 фигури на войни към Теракотената армия

Град Сиан заема първо място по брой на историческите и културни паметници в Китай, а откакто на бял свят се появи огромното историческо наследство на гробницата на Цин Шъхуанди, туристическият поток на хора от цял свят, които идват да видят хилядите статуи в естествен ръст, не секва целогодишно.

Все още не е започнала работата по същинската част на самата гробница на император Цин Шъхуанди, а според летописи в нея са заровени преди хилядолетия несметни съкровища.

Тепърва предстои навярно да бъдат открити нови фигури на войни, колесници и коне. Според специалистите и археолозите много от изровените статуи са изобразявали конкретни хора и са имали с тях голямо портретно сходство.

Теракотената армия и изобщо гробницата на Цин Шъхуанди е открита съвсем случайно през 1974 година. В цял ръст са открити и конни фигури, а огромното находище е освен археологическа находка и едно великолепно произведение на изкуството.

Теракотената армия представлява ансамбъл от статуи, които досега бяха точно 8 099 войни. След последните археологически открития броят им скача до 8 213 фигури. Те са изваяни заедно с техните коне и карети в действителен размер. Всички статуетки са изработени изцяло от теракота.

Височината на войните варира между 184 см и 197 см. Невероятната находка смайва с многобройния размер на откритите фигури, а за колко време те са били издялани преди началото на новата ера остава енигма.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати