sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Археология»Вижте кой първи и защо е носил бижута с човешки зъби

Вижте кой първи и защо е носил бижута с човешки зъби

Вижте кой и защо е носил бижута с човешки зъби

По време на разкопките на праисторическото селище Чаталхьоюк в централната част на Турция учени откриват нещо изключително необичайно наред с издялани фигурки, глави на бикове, ловни тематични стенописи и бижута, направени от животински зъби.

За бижута от човешки зъби

Чаталхьоюк, който е бил обитаван между 7100 и 5500 г. пр.н.е., сега е археологически обект включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Разкопан през 60-те години на миналия век, той е известен с множество запазени къщи и с това, че е център на егалитарната култура.

Въпреки че рядко се случва артефакти да се намират в погребалните зони в тази област, когато все пак това стане, най-често срещаните са тези, свързани с украсата на тялото - висулки и мъниста, които обикновено се правят от зъби и кости на животни. Откриването на човешки зъби, направени на бижута, обаче изумило археолозите.

Скот Хадоу от университета в Копенхаген и екипът му откриват, че зъбите с умишлено пробити в тях дупки, датират от около 6500 г. пр.н.е. След обстойно изучаване Хадоу съобщава, че върху зъбите е използван миниатюрен свредел, за да придобият конусовидна форма, след което са били направени малки дупчици, за да могат да бъдат нанизани и превърнати в бижута.

Вижте кой първи и защо е носил бижута с човешки зъби

Пробиването на човешките зъби е била работа на някой, който е притежавал необходимите познания за техниката на пробиване, свойствата на материалите и е имал подходящия комплект инструменти, обясняват археолозите. Разкриват също, че поне два от зъбите имат следи от износване, което предполага продължителна употреба като украшение.

Въз основа на износването, видимо по повърхност на зъбите, Хадоу и колегите му са оценили, че зъбите идват от хора на средна или напреднала възраст. И въпреки че по онова време голям процент от населението е страдало от дентални проблеми поради факта, че храната им основно се е състояла от зърнени култури, учените не са открили никакви следи от дентални заболявания.

Според тях зъбите са били умишлено извадени след смъртта на притежателя им и вероятно са подбрани въз основа на специфичната идентичност на двамата индивиди. Също така смятат, че превръщането на тези зъби в бижута има по-дълбоко символично значение особено в предвид, че пробитите зъби са взети от по-възрастни индивиди, които може би са имали по-високо социално положение.

До момента няма категорично обяснение за причината за направата на тези необичайни бижута, но екипът на Хадоу се надява да открият повече от тях на обекта - тогава може би ще успеят да определят истинското им значение.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати