След 800 г. разгадаха защо кулата в Пиза е наклонена

След 800 г. разгадаха защо кулата в Пиза е наклонена

Кулата в Пиза е известна забележителност в цял свят и всяка година се посещава от хиляди туристи. Както всички знаете, нейната особеност е това, че е наклонена спрямо вертикалната си ос. Ето че вече 800 години тя се накланя все повече и повече. Според някои архитектите са я планирали така, докато други са на мнение, че това се е случило вследствие на времето. Нека обаче сега да разберем заедно каква е причината за това и защо досега не се е срутила.

И така, дълги години се е смятало, че всъщност наклонът на кулата в Пиза е бил специално проектиран от Боннано Пизано, но съвременните учени са установили точно, че съоръжението се накланя вследствие на времето. Фундаментът на кулата в Пиза е бил заложен на дълбочина от 3 метра, но меката почва в местността е изисквала дълбочината да е по-голяма. Във връзка с това още в началото на строителството е било забелязано, че съоръжението се накланя вертикално.

Интересен е и факта, че в началото на строителството наклонът е бил на север, докато след това кулата в Пиза е започнала да се накланя в противоположна посока, а именно на юг, като това направление се запазва и до днес.

Известно време дори наклонът на кулата е бил такъв, че хората са го оприличавали на банан. Днес обаче няма никакво съмнение защо и поради каква причина кулата в Пиза е наклонена, а именно това е грешка на архитекта Боннано Пизано.

Интересни факти за кулата в Пиза

Кулата в Пиза

Според учените кулата в Пиза не пада от 2008 година. Нейният ъгъл не се променя и днес е 3° 54′ градуса;

Строителството е продължило цели 200 години с две големи прекъсвания, като първото е било именно заради това, че се е забелязало нейното накланяне, а второто - поради нейното падане по време на битката с Генуа;

В началото на строителството кулата е падала на север, а след това е започнала да се накланя на юг. С момента на завършването на строителството тя се накланя с 1 милиметър на година;

Постоянно се реставрира и подобрява, като именно поради това днес и ние можем да се радваме на тази забележителност;

През 20-ти век е била установена противотежест от олово. Това дори е помогнало тя малко да се изправи. След това беше предприета стъпка да се премахне малък слой почва в северната част, като така тя още малко да се наклони на север, а не на юг.

Реставрациите и укрепителните работи на кулата в Пиза се извършват редовно, за да може италианската забележителност да не падне заради грешката на архитекта и да може и нашите поколение да посетят тази изключителна историческа ценност.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати