Битката за Сталинград, която реши Втората световна

Битката за Сталинград
Снимка: YouTube

Има много известни битки във Втората световна война, но Битката за Сталинград е може би най-известната и се смята, че тя е онази повратна точка, която успява да обърне резултата в полза на Съветския съюз.

Битката при Сталинград продължава от 17 юли 1942 г. до 2 февруари 1943 г. Ще си кажете: Само 7 месеца? Има доста по-продължителни обсади и битки. Така е! Но точно в тук и в този период Съветския съюз успява не просто да отблъсне нацистката армия, но и да премине в контраатака.

Сталинград е бил един от най-индустриализираните градове и един от основните, в които са се произвеждали оръжия. Завземането му е било от изключителна важност дори и без да споменаваме факта, че е носел името на Сталин. Това би било още по-голяма морална победа за немците. Още повече, че попадайки в ръцете на врага, всички транспортни връзки с Юга ще бъдат прекъснати и ще подпомогне немците по пътя им към кавказките нефтени залежи.

Хитлер нарежда едновременната атака на Сталинград и Кавказ в началото на юли 1942 г. и само в рамките на десетина дни германската армия достига града. На 23 юли те успяват да проникнат в града и да го обстрелват с бомби, които унищожават по-голямата част от дървените постройки, служили за домове.

По-голямата част от града принадлежала на немците. Едни от най-яростните битки се водят в рамките на града - за една педя земя, за един разрушен блок, за една покрита с отломки улица. В повечето случаи сградата, принадлежала на руснаците днес, преминавала в ръцете на немците утре, а след два дни отново можело да попадне в ръцете на съветската армия.

Руската армия се снабдявала с провизии от другата страна на Волга, но скоро били изтласкани до сами бреговете на реката и положението изглеждало отчайващо. С наближаването на прословутата руска зима обаче духът на немската армия отслабвал. Те са хвърлили много сили и енергия в завладяването на града и вместо бързата победа, която са очаквали, предстояло да разберат от първа ръка какво означава сурова руска зима.

Изходът от Втората световна война е предрешен тук с операция Уран. Тя е рожба на трима генерали - генерал Жуков, генерал Василевски и генерал Воронов. Тя се провежда на два фронта - слабите южна и северна страна на немската армия, които се оказват под постоянен обстрел. По този начин съветската армия успява да навлезе дълбоко в защитите на нацистите, обградили Сталинград.

Битката за Сталинград, която реши Втората световна
Снимка: Sergey Strunnikov

Фаталната грешка на Хитлер се оказва отказът му да разреши на основното ядро от армията при Сталинград да се оттегли от позициите си и да се присъедини към останалите, намиращи се на запад от града. В такъв случай биха имали шанс да преминат отново в нападение.

Категоричният отказ на Хитлер да се оттегли и прегрупира води и до обезверяването на армията, а руската зима довършва започнатото.

На 31 януари генерал Паулус, който ръководи битката, се предава заедно с още няколко генерала и армията под негово командване.

Резултатът от "кратката" седем-месечна битка е повече от 800 000 мъртви, ранени или заловени войници от нацистката армия и повече от 1 000, 000 от руската армия.

Най-катастрофалната загуба за германците се оказва началото на края на Втората световна война и победа за Съветския съюз и неговите съюзници. Сталинград остава в историята като град-герой, който устоява на немските атаки и обръща битката в своя полза независимо от дадените човешки жертви.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати