Одриското царство - всичко, което трябва да знаете

Одриското царство - всичко, което трябва да знаете

Всеки от нас знае собствената си история и премеждията, през които е преминал народът му. Но кой е живял по нашите земи преди нас? Как са живели? Какво е станало с тях?

В тази статия ще ви дадем малко информация за одрисите, народ, който е живял в областта, която познаваме като Тракия от V век пр.н.е. до към 46 г. пр.н.е.

Одриското царство възниква в средата на V век пр.н.е. при обединението на няколко тракийски племена, начело с одрисите. То възниква в Югоизточна Тракия и обхваща земите между Вардар и Струма на запад, до Дунав на север, Черно море на изток и Бяло море и Мраморно море на юг. Населението на Одриското царство включва траки и гръцки полиси.

Смята се, че цар Терес I поставя началото на Одриското царство някъде през първа половина или средата на V в. пр.н.е. За столица на Одриското царство се считала Ускудама (днешен Одрин), но по онова време местонахождението на владетеля определяло столицата, а те обикаляли постоянно територията си и имали множество резиденции.

Одриско царство - всичко

След като синът на Терес, Ситалк, се изкачва на трона, той се заема с разширяване на териотирята на царството. По негово време към Одриското царство се присъединяват земите на север от Хемус (Стара планина), чак до устието на р. Дунав. Жителите на покорените земи (най-вече други трайкийски племена) били принудени на плащат данък на Ситалк. През 424 г. пр.н.е. Ситалк умира и на трона се изкачва Севт.

Севт подновява съюза с атиняните, подписан от Ситалк преди него. Малко по-късно събира войска от наемници и започва военна кампания срещу атиняните на югоизток, в района на Тракийския Херсонес (Галиполи). Според древни източници той успява да завладее един от градовете им, но след това всякаква информация за него изчезва.

Последният велик одриски цар бил Котис I. По време на неговото царуване Одриското царство било в разцвета си. Съюза с атиняните продължава да важи и по-късно той дори получава почетно гражданство в знак на приятелството между двата народа. През 359 г. пр.н.е Котис е убит, вероятно по поръчка на Атина. След смъртта на Котис, Одриското царство се разединява, разделено между тримата му сина.

Одриси

Македонският владетел Филип II се възползва от слабостта им и ги напада, покорявайки едно по едно малките Одриски царства. След смъртта му неговият наследник Александър Велики завладява изцяло тракийските територии.

Няколко десетилетия по-късно наследникът на Александър, Лизимах, губи спечелените земи, след като одриските се надигат и си възвръщат независимостта.

Към средата на II век пр. хр. Римляните нападат обединеното Одриско царство, прилагайки известната си стратегия - Разделяй и владей! . Разпокъсаната Тракия най-накрая пада под властта на римляните през 45 – 46 г. сл. Хр., превръщайки се в римска провинция Тракия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати