sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Интересни Факти»Айн Ранд - един от най-великите мислители на нашето време

Айн Ранд - един от най-великите мислители на нашето време

Айн Ранд

Определят писателката Айн Ранд като един от великите мислители и творци на миналия век. Тя е скандален автор за времето си, но нейното творчество има милиони почитатели по света.

Това е може би най-добре реализиралата се емигрантка в световната история. При пристигането си в САЩ през 1925 година тя е неизвестна млада бунтарка, а когато напуска света през 1982 година, е един от най-значителните творци на американската литература.

За ценителите на силната литература нейното име вече е гаранция за качествено четиво. За любителите на театъра е революционно откритие. Тези, които смятат, че само собственият им избор определя начина им на живот, тя е блестящото потвърждение.

Айн Ранд е родена в Русия, в Санкт Петербург, с името Алиса Розенбаум в средно заможно еврейско семейство. Като дете чете много, най-силно влияние върху нея от литературните течения има романтизмът. Вече студентка е запленена от киното и литературата на Америка, а младият континент я вълнува толкова много, че емигрира.

Попадайки в Ню Йорк Айн е омагьосана силно от небостъргачите и новите впечатления, които я омайват, стават подтик за първия създаден там роман - Изворът. Критиката определя романа като литература, която е способна да промени живота на своите читатели.

Романът е повлиян от романтизма, който всеки носи в себе си. С това произведение авторката се изявява като майстор на истории от типа сблъсък на титанични характери. Творбата носи на писателката световна слава, финансова независимост и много почитатели.

Писателка Айн Ранд

Най-мащабното нейно произведение обаче е Атлас изправи рамене. В него се сблъскват мистерия и бизнес, но намира място и популяризирането на авторовата философска система - намирането на собственото щастие е единствената морална ценност на човека.

Вселената Ранд се изразява силно и в драматургията с пиесата Нощта на 16 януари, новаторска работа, която печели признание.

Следват романите Ние, живите и Химн, които пробиват пътя в литературата и налагат името на Айн Ранд като марка за качествена литература. Ранд е авторка на есета, статии, студии, с които налага ново литературно течение- обективизма.

Изключително плодотворната работа спечелва на Ранд име на модерен и талантлив творец, оставил завидно и ценно творчество.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати