Свещеното дърво Ирмин

Свещеното дърво Ирмин

Дървото е символът на живота в повечето митологии. То се асоциира с могъществото, дълголетието, щедростта, покровителството и търпението. Чрез него се обожествява цялата природа.

Всяка култура има свое дърво на живота. Дървото сейба на маите расте в центъра на света и носи небето. Свещеното дърво Игдрасил на скандинавците е огромен ясен, около който боговете се събирали всеки ден на съвет. Кипарисът на финикийците имал подобна роля.

Дървото на живота е символ на съюза между земята, в която то впива корените си и небето, където се извисява короната му. То символизира и единството със своите клони, които излизат само от един корен, а после отново се връщат в едно цяло - семето, от което се ражда новото дърво.

Затова дървото е своеобразна свещена ос, около която се групира цялата вселена и всеки един древен народ има своето свещено дърво, с което свързва съществуването си.

Едно от най-древните знания за тази прастара представа идва от старогерманските племена сакси. Свещените дървета и свещените горички са широко използвани от германските племена, а най-старите хроники описват Ирминсул като дървесен ствол, издигнат на открито. Той вероятно е представлявал стилизирано фигура на дървото на живота.

Ирминсул или Ирмин в стария саксонски буквално значи голям стълб. Той е бил унищожен според средновековните източници от Карл Велики във войните му със саксите, за да покаже на езичниците, че ще ги подчини.

Свещеното дърво Ирмин

Всъщност Карл Велики е унищожил главното седалище на езическата религия. Мястото е било недалеч от Ересбург, днешна Германия. За действително местоположение на Ирминсул днес се смята Тевтобургската гора и предположенията са, че е наричана Светата гора. А Ирмин е универсалният всеподдържащ стълб на саксите.

Предполага се, че той е издигнат, за да се отбележи победата на водача на племето Хадагато над тюрингите през 531 година. Древното германско племе е създало олтар на своя Бог на победата, като тялото му представлява една дървена колона.

Връзката на свещеното дърво на живота с Бога на победата е недвусмислено доказателство за значението, което са отдавали на този символ древните езически племена.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати