Мистерията на древните пещери Лонгю

Мистерията на древните пещери Лонгю
Снимка: YouTube

В селото Шиян Бейкун, дълбоко в провинцията Джецзян в Китай се намират пещерите Лонгю. Тези пещери тънели в забвение хилядолетия наред, докато един местен човек не решил да провери истинността на местна легенда.

Митове за тукашни езера без дъно се предавали от местните обитатели открай време. Един човек решил да провери този мит, затова оглавил няколко други от общността и си купили голяма хидравлична помпа. След 17-дневно изпомпване той и целият свят открили под водата на езерата обширни пещери, издълбани от човешка ръка, което всъщност допринасяло за вида им на “бездънни”.

След първото откриване през 1992 г. са открити общо 36 изкуствени пещери, равняващи се на около 30 000 квадратни метра. Въпреки че тези пещери представляват един от най-големите древни проекти за разкопки в историята, техният произход е пълна мистерия.

Пещерите са били издълбани в твърд ивичен камък, спускащ се около 30 метра на изкуствена пещера. Тези пещери съдържат отделни помещения, мостове, басейни и улуци, дори сложни резби по стените. Стълбовете, издълбани в цялата пещера, позволяват тавана да бъде равномерно поддържан. Дяланите знаци по стените в серия от успоредни линии показват, че пещерите са били ръчно издълбани от неизвестна цивилизация.

Сега една от пещерите е отворена за туризъм. Пещерата е избрана, защото е била най-богато украсената пещера от всички пещери на Лонгю. Дори при настоящите археологически проучвания и инженерна експертиза произходът на пещерите все още остава загадка.

Тайната на изграждането на пещерите Лонгю

Пещери Лонгю
Снимка: YouTube

От всички мистерии около пещерите може би най-голямата е да разберем как са построени. Количеството скала, което би било отстранено, е еквивалентно на 1 милион кубически метра. Като експертите вземат предвид средната степен на копаене на хора, въоръжени с инструментите на времето, те преценяват, че за завършването на пещерите са били необходими 1000 души, работещи по 24 часа в продължение на 6 години. Тези изчисления отчитат само времето, необходимо за отстраняване на този обем мръсотия, не отчитат точната техника и артистичност, показани в конструкцията на пещерите.

Това, което озадачава експертите, е, че проект от такъв мащаб никога не е бил документиран и на мястото не са намерени инструменти. Това е особено озадачаващо, като се има предвид колко изрядни са били древните китайци в документацията.

Друга объркваща мистерия на конструкцията на древните пещери Лонгю се крие в маркировките по стените. Всяка стена е покрита с еднакви успоредни знаци на длето. Тази конкретна форма на разкопки би била много по-трудоемка от суровия изкоп. Експертите не са сигурни защо хората от онова време биха изсекли пещерите, вместо да използват по-ефективни инструменти като кирки или случайни тъпи предмети.

Запазване и зловеща мистерия на пещерите Лонгю

Пещерите Лонгю в Китай
Снимка: YouTube

Освен непознатите и объркващи средства за строителство други по-странни мистерии обвиват пещерите Лонгю. Местността е известна с това, че има дълбоки природни пещери, които са пълни с вода. Когато тези пещери са били проучени, са ги открили изпълнени с живот и риба. Когато за първи път пещерите Лонгю са били изпомпани по стените им не са били открити никакви доказателства за живот и абсолютно никаква риба. Тази мистерия би могла да бъде чисто съвпадение, но тя все още повдига въпроса какво може да е станало, за да бъдат тези създадени от хора различни пещери.

Интригуващите черти на пещерите не спират и със странни природни явления. Инженерните експерти поставят под въпрос как пещерите са били в състояние да издържат практически невредими толкова дълго. Пещерите не показват признаци на повреда, няма купчини развалини и няма признаци на сеизмично движение. Всичко това е невероятно, предвид че някои от стените са тънки по 50 сантиметра и регионът е предразположен към природни бедствия. Вътрешността на пещерите е толкова добре запазена, че сякаш са построени съвсем наскоро.

Пещерите Лонгю остават обвити в мистерия. Без доказателства за какво са били използвани, кой ги е построил или дори как са оцелели толкова дълго време, те могат да продължат да бъдат в центъра на бъдещия фолклор.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати