Фосил на непознат летящ динозавър изуми учените

Фосил на непознат летящ динозавър изуми учените

За динозаврите науката знае сравнително много, тъй като останки от различни видове са намирани на различни места по света. Съществува добра класификация на видовете динозаври, населявали Земята в един ранен период от нейната история. Тези забележителни животни обаче продължават да поднасят изненади.

В кариера за добив на варовик в Ливан са открити фосили на непознат досега вид от летящите динозаври, известни на науката като птерозаври. Новото откритие е датирано отпреди 95 милиона години. Видът е получил име Mimodactylus libanesis.

Летящите динозаври от този вид се предполага, че са прелитали над море с име Тетис, простиращо се между днешните територии на Европа, Северна Африка и североизточните части на Азия. То е било позиционирано там в геоложкия период, наречен Палеоген, и е разделяло континентите Лавразия и Гондвана. Днес остатък от морето Тетис е Средиземно море.

В море Тетис е имало богата флора и фауна и прелитащите динозаври се хранели с ракообразните от разнообразните рифове и лагуни. Най- вероятно птерозаврите са прелитали до територията на днешен Китай.

Канадските палеонтолози, изследващи този вид динозаври, казват, че явно видовото разнообразие на гигантските животни е по-голямо, отколкото науката допуска.

Новооткритите находки навеждат на мисълта, че видовете птерозаври като численост са били идентични на това, което наблюдаваме при птиците сега. И това е напълно логично предположение, тъй като птиците днес са наследници на летящите гиганти.

Фосилите дават индикации какъв е бил животът на тези древни летящи животни. Те се имали тегло около четвърт тон, а размахът на крилете им е бил около девет метра.

Представените останки са откритие, направено преди почти 15 години, но данните се изнасят сега, тъй като е било необходимо време, за да преминат анализите и да се създаде цялостна представа за древния обитател на Земята. Това откритие е ценно, защото фосилът е на цял екземпляр, първия, открит на територията на Ливан.

Птерозаврите са първите гръбначни животни, които се научили да летят. Техни останки има открити по цял свят. Много от тях имат особености, единствени по рода си. Това говори за значителна многочисленост

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати