Как да се научим на търпение?

търпение

Петър Дънов определя човека без търпение като кораб без кормило, докато онзи, който има търпение, е определян от Учителя като кораб с котва.

Хората са различни и търпението, с което са надарени и носят в себе си, също е различно. При онези, при които търпението е по-малко, неустойчиво е и бързо се изчерпва, може да се стигне дори до умишлено унищожаване на постигнатото с много труд, именно когато търпението не стига и човек се е изнервил.

Най-често нетърпеливи да онези, които искат да получат всичко, искат да го получат на момента и без никакви усилия. Но това е като умишлена съпротива срещу ученето и уроците на живота. Затова с тяхното нетърпение те превръщат живота на останалите в ад.

Добрата новина за всички, които имат изблици на нетърпение, че то може да се придобие, човек може да се научи или ако предпочитате, да се тренира на търпение.

Първата стъпка в придобиването на търпението е в разпознаване на признаците на нетърпението и тяхното овладяване.

Ако усещате напрежение в мускулите, стягане, раздразнителност или безпокойство, то вие вече сте в лапите на нетърпението. Опитайте се да овладеете физическите му прояви и да приведете тялото си в покой.

За целна отпуснете мускулите, запазете спокойствие, съзнателно намалете темпото и дишайте бавно. Опитайте се да си изясните истинската причина, която ви кара да сте нетърпеливи. За вас е важно да разберете какво ви кара да постъпвате така и дали това е единичен случай или модел на поведение.

търпелив мъж

В случай, че нетърпението е типично за вашето поведение, много важно е на първо място да промените нагласата си и да си дадете сметка, че някои неща просто не може да бъдат пришпорвани. Това е втората стъпка по пътя към търпението като душевно спокойствие и равновесие.

Като трета стъпка към приучаването към търпение е да прецените трезво дали нещата са под ваш контрол. Ако да - тогава може да забързвате или забавяте техния ход, но ако са извън вас - примирете с това, че не вие ще определяте темпото и използвайте ситуацията като ценен урок.

Дишайте и се отпуснете - този съвет е много по-ценен, отколкото ви се струва на пръв поглед. Рим не е построен за един ден, затова и вие не се опитвайте да свършите всичко още днес, още сега. Трябва да направите тази четвърта стъпка по пътя към търпението.

На последно място, но не и по важност, да си дадете сметка, че всичко, абсолютно всичко може да бъде постигнато, но не наведнъж и сега, а стъпка по стъпка.

Това важи и за самото приучаване към търпение. Ако днес не сте успели да се овладеете, ако отново сте проявили нетърпение, то утре със сигурност е нов ден и в скоро време ще успеете да овладеете темперамента си.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати