Мистериозна картина разкри стара загадка за гения да Винчи

леонардо да винчи

Известно е, че много гениални майстори на четката са оставяли своя подпис върху творбите си. Други са създали сами портретите си. Някои са вплели факти от живота си в най-известните си произведения.

Всички тези подсказки днес са безценен извор за историци и изкуствоведи, които правят понякога истински открития за интересни факти от живота на известните художници, за които има малко или неясни биографични данни.

Понякога в запечатаните образи на моделите може да се открият интересни и съвсем неочаквани факти, които предизвикват размисъл и разгорещени спорове относно връзките, които са имали един с друг някои от най-гениалните творци на дадена епоха. Това се случва сега с една мистериозна картина, която се превърна в предмет на вълнения, резултат от срещане на различни гледни точки.

Става въпрос за неподписана картина, случайно открита сред колекцията от произведения на изкуството в един исторически френски замък. На платното е нарисуван неизвестен все още плешив мъж, за когото се смята, че е Николо Макиавели.

Кое дава основание за това предположение?

гения да винчи

През миналата година е открито писмо, писано преди почти век и половина. От него се прави предположение, че мъжът, нарисуван на картината, е точно великият италиански философ от ХV-ХVІ век. Смята се, че творбата е дело на Леонардо да Винчи.

Предстоят дълги изследвания, които категорично да докажат тази теза, но според специалистите това е напълно реално. Тази хипотетична възможност хвърля нова светлина върху отношенията между гениите на времето. Може би Леонардо и Макиавели са се познавали добре и майсторът на четката е увековечил своя велик съвременник за поколенията.

В документа отпреди век и половина, подписан от ковчежника на човека, който притежавал замъка с картината, се споменава за портрет на Макиавели, рисуват от Леонардо да Винчи. От откритата картина ни гледа мъж със сериозно изражение, продълговато и тясно лице и остри черти.

Така ли е изглеждал Макиавели? Друг от специалистите, разглеждали портрета, смята, че приликата на модела от картината с Монтен е по-голяма. Кой е моделът, позирал на Леонардо да Винчи и той ли е всъщност авторът на творбата?

Това са въпроси, на които предстои да се даде отговор, след като картината се изследва слой по слой с високотехнологични тестове, които да определят авторството.

Ако се окаже, че предположението е вярно, то тогава към биографиите на великите умове на епохата Леонардо и Макиавели ще се добави фактът, че те са се срещали лично.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати