Богинята Мориган

богинята мориган

Предримските божества на келтите се наричат Демиурзи. Те са богини - майки или богове на различни природни сили. Отговарят за всичко, което хората не успяват да си обяснят, нито да разберат в живота.

Келтските богове са безсмъртни, а някои от тях са триединни. Смята се, че идеята за триединството на християнския бог е заимствана от келтите, а не е гръцко влияние.

Един от най-ярките и запомнящи се примери за триединно божество е Мориган - богинята на войната и смъртта в боя. В превод от ирландски името на тази важна за келтите богиня се превежда като Кралица на призраците, а също като Велика богиня, напълно в съответствие с нейната природа.

Богинята Мориган може да се възприеме като едно божество, но в същото време и като проявление на другите три богини на войната - Ярост, Война и Врана.

Самата богиня Мориган не взима пряко участие в бойните схватки, но неизменно присъства на бойните полета, използвайки могъществото си, за да накланя везните в една или друга посока. Тя се появява пред героично сражаващите се бойци в образа на врана, красавица, вълчица или старица.

келтската богиня мориган

Ако се направи сравнение със скандинавската митология, тя играе същата роля, както валкириите - предвещава смъртта на участниците в сражението. Според легендата тя измива броните и мечовете на тези, които ще бъдат убити в битката. Според митологичните представи Мориган може да бъде видяна след битка - как вдига телата на мъртвите войни.

Мориган се отъждествява и със сексуалността и плодовитостта. Тя изкушава героите, за да им даде победата в замяна на ласките им. Героят Кухулин я отблъсква и си спечелва нейната омраза. Тя му пречи в битките и накрая той е убит.

Култът към богинята Мориган е придружен с магически ритуали, тъй като тя не се бие на бойното поле, а действа по магически начин. С тези похвати богинята на смъртта събужда яростта в боя или взима жизнената енергия на този, който трябва да загине в битката. Тя е тясно свързана с психиката на героите и затова я изобразяват в червено, като цвета на кръвта.

Интересна подробност е, че в легендите за крал Артур тази богиня присъства под името Моргана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати