Афродита се забърквала в любовни многоъгълници

Афродита се забърквала в любовни многоъгълници

Афродита е гръцката богиня на любовта и красотата. Има две версии за раждането на най-красивата сред всичките богини на Олимп.

Съгласно първата Афродита е родена край Пафос, Кипър, след като бог Кронос отрязва гениталиите на Уран. А когато неговата кръв и семенната течност падат в морето и се превръщат в пяна, от нея се ражда Афродита. Съгласно другата версия богинята е дъщеря на най-върховния гръцки бог Зевс и Диона.

В древногръцката митология Афродита е почитана още като богиня на горите, спътница на моряците, богиня на брака и на раждането.

И след като е богиня на любовта, няма как Афродита да не е забъркана в любовен многоъгълници. Баща й Зевс се страхувал, че подчинените му богове може да стигнат до свади заради безмерно красивата му дъщеря.

За да й лепне етикет "забранен плод" Зефс я омъжил за Хефест - най-грозният от всички богове, но в същото време изкусен ковач и майстор. Изпод ръцете му излизали уникални украшения, с които неговата съпруга обаче ставала още по-неустоима за останалите богове.

Очаквано Афродита нямала чувства към грозния Хефест, а сърцето я теглело към най-избухливия бог - бога на войната Арес. В брака си с Хефест богинята на любовта била нещастна и търсила утеха в чуждите обятия. И не само в тези на Арес, но и при Адонис, Хермес и други богове.

Афродита се забърквала в любовни многоъгълници

Гневният Хефест им устроил капан и заловил прегръщащите се Афродита и Арес в мрежата си. За назидание ги показал на другите богове и ги накарал да обещаят, че ще прекратят връзката си.

Афродита винаги е обградена от рози, нарциси и лилии. Богинята е изобразявана често и със свита от диви зверове - лъвове, вълци, мечки.

На около петдесетина километра от Пафос и до днес се намира удивителна местност, свързана с Афродита. Там в малка пещера под клоните на красиво смокиново дърво има езерце с кристално чисти води. Според легендата именно в него се е потапяла най-красивата богина на Олимп.

Според митовете Афродита е родила Ерос, бог на любовта. Кой точно е баща му, Хефест или Арес, гръцката митология е неточна. Ерос е имал криле. Другите деца на Афродита са Хемерос, Потос, Фовос, Димос, Хармония и Родос.

Рейтинг

5 1
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
малъкмечо
малъкмечо
28.08.2014 18:13
Попринцип се казва че Ерос е богът на любовта и е роден от хаоса още в началния период на създаването на света
2
0
Лили
Лили
13.02.2014 13:08
сгрешени са две от имената на децата, не са Фовос и Димос, те са Фобос и Деймос
1
0
Weird Girl
Weird Girl
31.03.2013 20:11
Блак–Бърд ама ти сериозно ли !? Имаш супер остарялото мислене , което е препълнено с материализъм и чиста "тъпота" . Не съм искала да те обидя , но мнението ти ме изпълни с удивление как хора от днешното поколение могат да мислят така .
0
0
розалия
розалия
13.10.2011 15:47
Това истина ли е ?
0
0
Black_Bird
Black_Bird
17.08.2011 18:49
Афродита е била най-ослепителнато красивата сред всички богини на Олимп, но и най-красивата сред всички женски създания изобщо, по-красива от Атина Палада и от Хераот Артемида, и по-красива дори от красивите самодиви, феи и русалки!
Голяма глупост е направил Зевс, който е оженил за грозника Хефест, разбира се, като се вижда тя самата, че е хубава,че няма да се влюби в него, а ще търси равни на нея по хубост мъже!
Затова и до ден днешен е глупаво красивите жени да се хващат с грозни мъже, така хвърлят хубостта си на вятъра, а и рано или късно започват да изневеряват и затова после ядат бой!
Много по-добре е красивите жени да се влюбват в красиви мъже и да останат с тях!
1
2
Елена
Елена
29.04.2011 20:02
За това не трябва да се забравя, че Омир е бил слепец, за произведението Илиада става въпрос.
0
1
Елена
Елена
29.04.2011 19:41
Някой да обясни това - спорели са коя е най-красива Атина - Палада - на войната и мъдростта, Хера - на земята и Афродита - на любовта. Срещнали Парис, дали му ябълка да я даде на най-красивата от тях според него. И Афродита казала на Парис, ако кажеш, че аз съм аз най-красива, ще ти дам най-красивата жена, хубавата Елена, и така подкупила Парис и той й дал ябълката на нея. Това е парадокс, само по себе си.
0
1
някой
някой
07.08.2014 13:05
Не е парадокс. Елена е земна жена за разлика от Афродита.
1
0
vanq
vanq
15.03.2011 18:20
Тя имала много деца.
0
0