Историята на Хипократ

Хипократ

Ако сте решили да прочетете тази статия, носеща заглавието Историята на Хипократ, вероятно малко ще ви разочароваме, защото за нея наистина се знае твърде малко. Тя е забулена от мистика и се основава на предположения и догадки, а не на доказани исторически данни. Все пак ще се опитаме да хвърлим малко светлина върху живота на този човек, познат и като Баща на медицината.

Хипократ е роден през 460 г. пр. Хр. (или около тази година) на остров Кос, гръцки остров, намиращ се съвсем близо до познатия ни днес турски курорт Бодрум. Той израства като част от Асклепиадите. Това е общество от лекари, носещи името на Асклепий, познат от Омирово време, които предават медицинските си познания от поколение на поколение, обвързвайки се с клетва това да се случва и занапред.

Първоначалните си медицински познания Хипократ наследява от своя баща, лекарят Хераклит, както и от цялото общество на Асклепиадите. Знае се, че Хипократ много е пътувал през живота си в търсене на нови медицински познания, както се знае и че има синове, на които ги предава.

По времето, когато е живял Хипократ, са съществували две главни направления в медицината - школата на остров Кос и школата на остров Книд. Докато школата на остров Книд разглеждала здравословното състояние на човека в схема, Коската школа имала строго индивидуален подход.

Историята на Хипократ

Онова, с което Хипократ допринесъл към нейния възход е, че той настоявал заболяванията на болните да се разглеждат индивидуално, както и не вярвал на това, че те са причинени от зли духове или пък магии. Както се считало по онова време.

Хипократ бил убеден, че нарушеното човешко здраве може да се дължи или на конкретни атмосферни влияния (студено време, прекалено горещо и т.н.), или да има наследствен характер, или да има личен характер, като към личния характер вземал под внимание най-вече с какво се храни болният, дали е подложен на тежък физически труд и т.н. И макар да смятал медицината за изкуство, благодарение на него тя се отделя като самостоятелна наука.

Хипократ умира около 370 г. пр. Хр. в Лариса, оставяйки след себе си около 70 научни труда. Няма днес как да се знае колко от тях са наистина негови и колко на последователите му, но огромният му принос към медицината е безспорен!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати