Повечето мумии се превърнали в лекарство и гориво

Повечето мумии се превърнали в лекарство и гориво

Мумифицирането не било привилегия само на фараоните – почти всеки египтянин можел да си позволи следсмъртната обработка, която му гарантирала, че останките му ще бъдат открити след векове.

За 3000 години в Древен Египет били мумифицирани 70 милиона хора и животни. През 4 век преди нашата ера голяма част от египтяните станали последователи на юдеизма и не смятали, че мумифицирнето е необходимо, за да живеят и след смъртта си.

Така постепенно тази традиция била забравена. Много от мумиите били превърнати във вълшебен прах през Средновековието, когато се смятало, че стритите на прах мъртъвци лекуват много болести.

През деветнадесети век пък бандажите на мумиите се ползвали като хартия, а телата им били изгаряни във вид на гориво. Най-известната мумия е тази на Тутанкамон, която се намира в Долината на Царете.

Този фараон не успял да свърши нищо по време на управлението си, тъй като се възкачил на престола едва на девет години и умрял на деветнадесет. Интересните събития около него стартират през 1922 г.

Тогава е открита неговата гробница, която по чудо не е разбита от иманяри. След като извадили дървени и каменни ковчези, които били подредени един в друг, археолозите се натъкнали на саркофаг от чисто злато.

Повечето мумии се превърнали в лекарство и гориво

Заради липсата на въздух дори цветята в него се запазили непокътнати, а около тялото на фараона било пълно със скъпоценности. Лицето му било покрито с маска от злато. След разкопките всички, които участвали в тях, мистериозно умират.

Така възниква легендата за проклятието на фараоните. Фараон Сети Първи е един от най-великите воини, известен е и като баща на Рамзес Втори с прякор Велики. Сети починал на 90 години.

Синът му Рамзес бил легендарен в много отношения. Неговата мумия позволява да се разбере какъв бил и на външен вид – висок и отговарящ напълно на рисунките, които изобразяват лика му.

През 1974 г. състоянието на мумията му в музея в Кайро започнало да се влошава. За да бъде реставрирана тя в Париж, фараонът получил египетски паспорт, за да прекоси границата. Тогава били открити много счупвания от битки, в които е участвал.

Дядото на Рамзес Велики, Рамзес Първи, преди да стане фараон бил известен с титлите си Командващ Крепостта, Кралски писар, Посланик на фараона в цял свят. Неговата мумия била открита от иманяр през 1880 година.

Гробницата съдържала 40 мумии, саркофази и други експонати, част от които иманярите продали на туристи. Мумията на Рамзес така и не била намерена. Тя била продадена на доктор от Канада за сумата от седем лири стерлинги.

През 1999 г. мумията била откупена от музея в Атланта за 2 милиона долара и след година била предадена на музея в Кайро. След като учените направили анализи, станало ясно, че това е истинската мумия на Рамзес Първи.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
sam
sam
04.11.2013 20:03
юдеизма чети
0
0
Станислав
Станислав
17.10.2011 07:47
Най ми хареса това: "През 4 век преди нашата ера голяма част от египтяните станали християни и не смятали, че мумифицирнето е необходимо, за да живеят и след смъртта си." Абе автора няма ли си и грам логика, че християнството, ама хич няма начин да го е имало по това време, просто защото Христос се е родил няколко века по късно.
0
0
Диана
Диана
11.10.2011 22:09
Всъщност след като някой археолог отвори саркофаг с мумия в него, той умира скоро след това, не защото има проклятие, а защото през времето, в което мумията е стояла в съркофага са се образували бактерии, които са вредни за човека. Тоест не съществува никакво проклятие.
0
0