Разкриха тайната на построяването на древния град на инките Мачу Пикчу

мачу пикчу

Мачу Пикчу, което в буквален превод означава Стар връх, е цял архитектурен комплекс, построен от инките през ХV век. На 2400 метра надморска височина в Андите се издигали дворци, храмове, домове и други необходими постройки за живота на около 1200 човека.

Те са изработени от добре одялани камъни и плочи, които плътно прилепват една в друга. Това е резиденция, създадена от великия владетел на инките Пачакути, век преди испанците да завладеят Перу.

Малкото на брой население на Изгубения град, както е известен Мачу Пикчу заради това, че останал на практика неоткрит от завоевателите-испанци, се изхранвало със селскостопански култури, отглеждани на терасите, построени по хълмовете на планината.

Освен за земеделие, терасите са замислени като защита срещу нашествия и свлачища. Те намалявали ерозийните процеси в почвата. Мистериозното изчезване на цялото население е още една тайна, която се прибавя към загадъчното му построяване и го прави световна атракция и днес.

древния мачу пикчу

Гладките и сухи каменни стени са оформени така, че да паснат идеално помежду си, без цимент между тях. Как инките са оформяли огромните канари и как са ги пренасяли по планината до 2 хиляди метра височина е загадка, която векове занимава умовете на изследователите.

Най-после учени от Бразилия стигнаха до задоволително обяснение на някои въпроси около строежа на Мачу Пикчу. Според тях мястото е избрано, защото е естествен склад за строителните материали, които са били нужни.

Спътникови снимки показали разломи под Мачу Пикчу, някои с дължина почти 200 километра. Те се пресичат под града на инките. Други градове на древния народ на Перу също са построени върху такива разломи.

Цепнатините, получени между разлома, представляват естествен дренаж, който пази от наводнения при проливни дъждове. В разломите се намират и камъните за строежите, което спестявало време и усилия за строителните работи. Всички здания и стълбища били ориентирани по посока на тези разломи. Това подсказва, че Мачу Пикчу е бил планиран според разломите и цепнатините.

За населението на загадъчния скрит град се предполага, че е напуснало мястото заради епидемия от едра шарка, донесена от завоевателите, или просто всички са измрели от нея.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати