sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Библията»Чудесата на Исус Христос

Чудесата на Исус Христос

Исус Христос

Какво означава чудо и кой може да извършва чудеса? С това название определяме необикновените дела, които не могат да бъдат извършвани от обикновени хора. Те са проява на сила и могъщество, на свръхестествени способности, които предизвикват смайване и почуда. И по-скоро съмнение, отколкото вяра.

Ако има личност, за която можем да кажем, че може да върши чудеса, то това е само Исус Христос. Всичко, което разказват евангелистите за него, го представя като чудотворец.

Ако оставим настрани споровете доколко това е истинско чудо и доколко е обикновен трик, масова хипноза или само измислица, можем да кажем, че през последните 2 хиляди години разказите за чудесата на Исус Христос са помагали на хората да приемат както хубавите, така и тежките моменти в живота.

За тези, които вярват, е напълно обяснимо и в тон с логиката роденият с чудо Исус, от девица, да владее способността да твори необикновени неща. Макар че свещените текстове съветват да се вярва, защото са блажени всички повярвали без да видят, можем да помислим върху въпроса как Божият син е правил чудеса и какви са били те?

Първото му чудо е преобразяването на водата във вино на сватбата в Кана Галилейска. Ако се обърнем към текстовете на евангелистите, само учениците на Месията станали свидетели на това чудо. Целта е била точно тази, най-напред да повярват тези, които ще го следват. Той е творил чудеса не заради самото чудо, а в името на Бога.

Друго много известно чудо е за нахранването на 5 хиляди човека с пет хляба и 2 риби. Ако днес това беше възможно, по света нямаше да има гладуващи хора. Както и по времето, в което е живял Божият син. На него му е било необходимо да докаже пред много хора, че е избраният, който може да реши проблемите на света.

Христос

Дали това е резултат от масова хипноза? Ако беше възможно да бъдат хипнотизирани едновременно толкова голямо число хора, със сигурност вече да е повторено. Може би става въпрос за истинско чудо.

Най-вълнуващото от всички чудеса, които Исус е показал, че владее, е съживяването на мъртвите. В технологичния век, в който живеем, все още никой не се е научил да управлява прехода от живота към смъртта.

Познаваме обаче състоянието на кома, което силно напомня смъртта, но от него може да се излезе. Знаем и за силно упойващи билки и вещества, които имат същото действие. Вярващият ще бъде убеден, че няма причини да се съмнява. Невярващият ще утвърди убеждението си, че трябва да продължи търсенето.

Вярата или съмненията не могат да бъдат обърнати лесно, но е достатъчно човек да се убеди, че винаги има повече от една гледна точка. Причината е, че всеки възприема света и чудесата в него по различен начин.

Ако знаем всичко със сигурност, няма да има какво да откриваме и превръщаме в своя истина. Тайните на живота не се разкриват, докато не стигнем да сърцевината на нещата. Предстоят ни вероятно още хилядолетия търсене, а дотогава ще избираме дали да вярваме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати