Толтеките смятали, че орел краде съзнанието след смъртта

Толтеките смятали, че орел краде съзнанието след смъртта

Дълго преди в Мексико да пристигнат испанците, там живеели невероятни хора – всевиждащите толтеки. Те имали необикновени способности и можели да правят неща, които не могат да бъдат обяснени.

Толтеките били последното звено от дългата верига на знания, които се предавали в продължение на хилядолетия. Тези хора били силни магове, мрачни и потайни. Те разгадали тайните на познанието, с помощта на което манипулирали съзнанието на хората.

Това звучи странно за съвременния човек, за когото съзнанието е нещо абстрактно. Древните толтеки знаели как да фиксират съзнанието на хората и това им помагало да проникнат в тайните му.

Народите, които се смятат за потомци на толтеките – ацтеките, тлакскалтеките, тацкоканците, чолултеките и много други още в началото на петнадесети век били обединени от добре развития език нагуатъл.

По думите на всички тези народи толтеките били майстори на всички изкуства и науки. Толтекайотъл означало майсторство, най-висше постижение, а самата дума толтек означавала човек на познанието.

Къде са изчезнали толтеките и каква е съдбата им не е известно на съвременната наука. Но потомците им свързват с тях всички постижения – както в областта на математиката, архитектурата и астрономията, така и във философията и метафизиката.

Толтеките се занимавали със специфични дейности – магия, знахарство, танци, гадание, надзъртали и в бъдещето. Освен това приготвяли най-различни ястия и напитки. Благодарение на различните дейности те придобили особена мъдрост, която ги отличавала от обикновените хора.

Толтеките смятали, че орел краде съзнанието след смъртта

Хората на познанието практикували изкуствата си под строгия контрол на профилирани братства. Постепенно влиянието на тези братства станало толкова силно, че те започнали да доминират над народите, които живели извън пределите на техните територии.

Те започнали да обучават на пророчества други хора, и така ясновидците ставали все повече и повече. За съжаление обаче завоевателите покорили света на толтеките и си присвоили всичко. Те копирали толтекските практики на сляпо, без да имат вътрешното им познание.

В Мексико и до днес се срещат магове и знахари – последователи на тези завоеватели. Те следват пътя на толтеките, но нямат понятие за това, което правят. Но тези завоеватели не били испанците, а индианци от други племена.

След като светът на първите толтеки бил разрушен, всички останали от него ясновидци, преосмислили практическите си методи. Те отделили сталкинга, сънищата и намеренията в качество на ключови техники и в същото време ограничили употребата на растенията.

Новите толтеки започнали наново да формулират познанията, които древните толтеки не могли да систематизират, тъй като били погълнати от жаждата за манипулиране на съзнанията на хората.

Според древните толтеки източникът на всичко живо в интерпретацията на рационалния разум напомня нещо като черен орел.

Древните толтеки смятали, че черният орел дава съзнание при раждането на всички същества и го взима в момента на смъртта, като се обогатява с опита на живите същества. Новите толтеки систематизирали знанието и го разпределили на няколко истини на осъзнаването.

Сред тях са следните – Вселената се състои от безкрайни енергийни полета, които приличат на светлинни нишки. Човешките същества се състоят от безкрайни енергийни полета като нишки, които се проявяват като огромно светещо яйце.

Възприятието е възможно, когато енергийните полета осветят полетата извън яйцето. Ако тези полета се съберат в една точка, е възможно възприемането на паралелни светове. Маговете ги посещават, за да се заредят с допълнителна енергия.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Борислав Николов
Борислав Николов
19.05.2011 13:46
Искам да привлека вниманието ви към толтекската традиция. В България намерих книги от Карлос Кастанеда, Дон Мигел Руиз, Алексеѝ Ксендзюк,Теун Марес последния наѝ пълно точно и ясно описва техниките с коѝто може да се занимава всеки, коѝто иска да ускори еволюцията си. Ето няколко важни момента от толтекската концепция:1.Вселената се състои от безброй енергийни полета, наподобяващи нишки светлина. 2.Тези нишкоподобни полета се излъчват от източник метафорично наречен Орела. 3.Човешките същества са съставени по подобен начин от същия брой нишкоподобни енергийни полета, които се проявяват във формата на сияйно яйце. Височината му е на човек с протегнати нагоре ръце, ширината му е на човек с протегнати встрани ръце. 4.Във всеки един момент ярка точка светлина,разположена на повърхноста на пашкула осветява група от енергийните полета във вътрешноста му. 5.Възприятие настъпва когато енергийните полета осветени от точката светлина, разпростират светлината си за да осветят съответните енергийни полета извън пашкула. 6.Възможно е точката светлина да бъде преместена до всяка друга позиция на повърхноста на пашкула или в неговата вътрешност. При преместването се осветяват други енергийни полета и се поражда ново възприятие известно като виждане.7.Когато събирателната точка се премести далеч се възприема изцяло нов свят,толкова реален колкото и нормално възприемания. 8.Тайствената сила намерение предизвиква възприятие като подравнява енергийните полета и причинява осъзнаване на това подравняване.9.Целта на толтекския войн е да преживее всички възможни възприятия,достъпни за човека. Това е цялостно осъзнаване за което е присъщ алтернативен начин за умиране. За волево придвижване на събирателната точка е необходимо спиране на вътрешния диалог Моля за вашия коментар. Изложената информация е от Ученията на толтеките от Теун Mares.
1
0
tochita
tochita
27.03.2011 19:33
Преразказване на нещо, което някой друг е прочел в книгите на Кастанеда и може би е разказал на маса на автора на статията. Хора, черпете от извора. Прочетете Карлос Кастанеда.
0
0
стд48
стд48
04.02.2011 17:16
Когато се преписва от Кастанеда или от който и да е, поне трябва да се внимава или да се прочете всичко. Според Кастанеда наименованието Толтек се използва по традиция и няма нищо общо с народа с това име.
0
0