Тракийският цар Севт ІІІ

Севт III

Преди 15 години по време на разкопки в тракийска могила в близост до град Шипка археологът Георги Китов открива гробница на древен знатен тракиец. Оказва се, че това е владетелят на Одриското царство Севт ІІІ.

Гробницата му е останала неограбена и напълно запазена до откриването от археологическата експедиция в местността Голяма косматка. Намерените безценни предмети без аналог в археологията добавят нови сведения към това, което историята вече знае за последния от големите владетели на одрисите.

Кой е Севт ІІІ и какво е известно за него?

Севт ІІІ е роден през ІV век преди новата ера и управлява царството на одрисите до 300 година преди Христа. Времето, в което Севт ІІІ се появява на историческата сцена, е твърде бурно за държавата на одрисите. Създаденото от Терес І царство в днешна Тракия е най-богатата държава на Балканите през V век преди Христа според историка Тукидид.

При управлението на Котис І е разцветът на царството. Той е последван от разделяне на държавата на три части след смъртта му. Децентрализацията води до отслабване и Одриското царство е подчинено на тогавашната Македонска държава, следствие на завоевателните походи на Филип ІІ Македонски и после на сина му Александър.

След смъртта на Филип ІІ тракийските племена вдигат бунт, за да отхвърлят македонската хегемония, но Александър Македонски провежда мащабна кампания срещу тях и ги побеждава.

Разбунтувалите се гети и трибали са принудени както всички други тракийски племена да се подчинят на Александър и да изпратят бойци за армията му.

След смъртта на Александър, владенията му в Тракия остават за военачалника му Лизимах. Тогава царят на одрисите Севт ІІІ решава да отхвърли върховенството на Лизимах и тръгва срещу него с огромна армия от 20 хиляди пехотинци и 8 хиляди конни бойци. Битката не излъчва победител, но Севт е принуден да признае властта на македонците.

гробницата на Севт III

20 години преди смъртта си Севт ІІІ обособява царството на одрисите към централните части на Тракия, устройва държава си и сече монети. Построява и своята столица Севтополис. Днес древният престолен град на владетеля се намира на дъното на язовир Копринка.

При откриването му обаче столичният град поразява археолозите с добре регулираните улици и богати сгради и особено с двореца на владетеля, в близост до който се е издигала забележителната статуя на Севт от бронз.

Главата на статуята е открита при разкопките в гробницата, където е погребана като част от древен тракийски ритуал, според който владетелят е обожествен. Сега бронзовата глава, която е забележително достижение на изкуството, се намира в музея на Казанлък.

През целия си живот Севт се опитва да извоюва пълна независимост за царството си и поддържа противника на Лизимах, който води война срещу него. Лизимах побеждава Севт отново и го принуждава да му се подчини.

След смъртта на Севт ІІІ Одриското царство се управлява от синовете му и втората му съпруга Береника като регент.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати