Нови разкопки показват, че истинската възраст на Троя може да е друга

троя

Едно от най-забележителните места на Земята, включено в списъка на световното културно и историческо наследство, е античният град Троя, наричан в древността Илион. Той се намира в най-западната точка на Малоазийския полуостров, край Дарданелите и в близост до бреговете на Егейско море.

Неговата неувяхваща слава идва от Омировата поема Илиада, която разказва за обсадата и разрушаването на този забележителен древен град. През хилядолетията митът за съществуването на Троя и събитията, разиграли се там през Бронзовата епоха, са се възприемали различно.

Древните жители на Елада вярвали в съществуването на Троя и в Троянската война, за която разказва авторът на поемата, докато модерната епоха приема разказа за тези събития като мит.

През ХVІІ и ХVІІІ век ентусиастите, приемащи Илиада като литературен извор, разказващ за реални събития, са твърде малко. Това продължава до средата на века. Тогава на един аматьор в археологията, но ентусиазиран привърженик на вярата, че Омир описва точно и реалистично съществували събития и личности, се удава да извърши едно от най-сензационните археологически открития. Лаикът-археолог Хайнрих Шлиман открива древната Троя и доказва, че това е реално съществуващ античен град.

Оттогава започва и датировката на всичко, открито на хълма Хисарлък, където е бил построен легендарният богат град. Това, което сега знаем е, че Троя е селище от ранната Бронзова епоха, създадено 3000 години преди Христа.

На мястото, където е възникнал градът, са строени множество градове, един върху друг. При разкопките, започнати от Шлиман и продължени от професионалните археолози Дьорпфелд и Блеген, са установени множество пластове, именувани до Троя ХІ. Приема се, че Омировата Троя е в пластовете VІ и VІ А.

древният град троя

Проучванията и разкопките в турската провинция Чанаккале в северозападната част на страната никога не са преставали напълно. Последните разкопки, които провеждат турски археолози, носят нови открития от древното селище.

Ръководителят на разкопките казва, че са стигнали до нов слой, който решили да нарекат Троя 0. В него са открити следи от изгорени артефакти, керамика и дървени греди. Екипът смята, че тези останки са много важни за възстановяване на историята на създаването на Троя, защото са датирани по-рано, отколкото се смяташе основаването на селището досега.

Най-вероятно началото на Троя е поставено около 3500 година преди новата ера. Това означава, че историята на Троя е на 5500 години.

Разкопките дават сведения, че ахейските и спартанските войни от древна Гърция не са първите, които разрушават през ХІІІ век преди новата ера града. Това селище е било унищожавано и възстановявано многократно преди и след Троянската война поради войни, пожари, природни катаклизми.

Разположеният на хълм древен град е археологическа атракция, която може би крие още загадки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати