Перседите – природният феномен, който гледаме всяко лято

персеиди

Всяко лято в средата на август природата ни дарява с невероятно светлинно шоу на вечерния небосвод. По това време очите на всички са насочени към небето. Причината е, разбира се, метеорният поток Персеиди, който е активен от средата на юли до края на август.

От 8 до 15 август предстои неговият пик, когато от небето ще валят падащи звезди. Тогава, дори и с просто око, човек може да види повече от 100 метеора на час. Очаква се тази година звездопадът да е по-скормен, но също толкова впечатляващ, или с други думи да се виждат по 80 метеора на час. Възможно е гледката да бъде осуетена, тъй като пикът на Персеидите ще е по време на пълнолуние.

Космическото светлинно явление се причинява от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела – ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити.

Първите писмени данни за природното явление се още от началото на първото хилядолетие. Китайските летописци го описват подробно през 36 година след Христа. Самата комета Суифт-Тътъл, около която се носи звездният прашец, е открита през 1862 г. Метеорният поток е получил наименованието си от съзвездието Персей, където се намира радиантът му (привидната точка, от която се появява).

Учените от НАСА са установили, че Персеидите се движат със скорост от около 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен самолет. Те са изчислили, че ако човек може да пътува с такава скорост, ще е способен да обиколи Земята за не повече от четири секунди.

пик на персеидите

Когато достигнат земната атмосфера с невероятна скорост, тези части се загряват до 10 000 градуса – температура около 10 пъти по-голяма от тази на вулканичната лава. Те започват да блестят и създават невероятния светлинен ефект, който всички така харесват.

Още един метеорен поток е активен в момента – Южни Делта Аквариди, чийто максимум е в края на юли.

Дори и да ги изпуснете, не трябва да се отчайвате. До края на година предстоят още няколко небесни спектакъла. Това са метеорните потоци Дракониди и Ориониди, чиито пиковете са в началото и края на октомври. През неомври следват потоците Леониди, Джеминиди и Урсиди.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати