Молитвено правило на свети Пахомий Велики

Молитвено правило на свети Пахомий Велики

Свети Пахомий Велики е монах - отшелник, роден в Египет, но потомък на гърци. Приема християнството като войник, заради което се оттегля от светския живот и се посвещава на Бога. Основава манастир и става духовен пастир за 14 хиляди монаси. Умира през ІV век след Христа.

Свети Пахомий Велики е известен като първи схимник, което е висша степен в монашеството, характеризираща се със съблюдаване на строги правила в живота.

На този свят човек Църквата дължи правило, което се чете като утринна или вечерна молитва от вярващите при липса на време или други обстоятелства, които налагат да се приключи бързо измолването на благословията на Бога за деня.

Тази молитва е обръщение към трите лица на Светата Троица, които проявяват милост към хората. Към Бог - Отец, Син и Свети Дух, се отправя молба да простят греховете на вярващия и да му дадат добродетелен живот. Тя се произнася три пъти.

Наричат тази молитва още Ангелска песен. Откъде идва това название?

Свети Пахомий Велики

Известно е, че християните използват тази молитва отдавна, още от V век. Свързана е със случка от времето на император Теодосий ІІ и патриарх Прокъл.

Столицата на Източната римска империя - Константинопол, била сполетяна от природно бедствие. Константиновият град бил разрушен от силно земетресение. Изплашените жители на града се събрали, за да направят общ молебен за спиране на трусовете, които ужасявали населението.

На мястото, пред очите на всички присъстващи, неведома сила вдигнала едно малко момче в небесата. Детето било върнато обратно на земята и разказало на удивените хора, че чуло ангелска песен в божия прослава.

Тогава всички хора повторили ангелските слова, които чули от детето. След произнасянето на славещите божията милост думи, природното бедствие престанало. Това разказва преданието.

Легендата разказва, че молитвеното правило, съдържащо обръщение към Бога, е дадено на Пахомий Велики от ангел Господен и неговите ученици го повтаряли в молитвите си в пустинята. Бог им дал като дар чудотворството и прозорливостта.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати