Амелия Еърхарт - първата жена, прелетяла над Атлантика

Амелия Еърхарт

Амелия Еърхарт е американски авиатор. Тя е известна като първата жена, прелетяла над Атлантическия океан. Този уникален полет става възможен заради невероятната упоритост на жената, която носи душа на птица. Историята на нейния живот заслужава да стане достояние на хората, защото прилича на приказка за смелостта и вдъхновението.

Животът на Амелия Еърхарт

Амелия е родена в американския щат Канзас в самия край на ХІХ век. Тя и нейната сестра са отглеждани по-различно от момичетата в Америка в началото на миналия век. Благовъзпитаната и тиха американска девойка не е идеалът на родителите на Амелия и те оставят двете момичета да растат на воля, поощрявайки смелите им занимания.

Те играя повече като момчета, отколкото момичешки игри. Детството изгражда у Амелия характер на непоколебима и смела личност, която не се отказва от целите си. Самоделното влакче, с което играе, създава у нея представа за летенето, а това е неземно усещане. Малко неочаквано за нейния баща, на 10-годишна възраст тя отказва да се качи в самолет, който вижда за първи път на панаир в щата Айова. Апаратът не събужда интереса на момичето.

В тези първи години Амелия и нейната сестра преминават през домашно образование, за което се грижат гувернантката, майката и бабата на двете деца. Когато семейството се премества в Айова, те тръгват на училище.

Семейството обаче преминава през трудности, тъй като бащата на децата има проблеми с алкохола, които водят до уволнението му от работа. Семейството изпитва финансови трудности, имуществото им е конфискувано и това налага момичетата да бъдат изпратени при приятели в Чикаго, за да завършат гимназиалното си образование. Амелия Еърхарт се записва в колеж, но не го завършва. На 20-годишна възраст младата дама получава сертификат за медицинска сестра и работи във военна болница в Канада, но напуска работата си след края на І световна война.

Амелия и летенето

На 23 години Амелия Еърхарт за първи път се качва на самолет. Този момент преобръща цялото по-нататъшно съществуване на младото момиче. Макар полетът да продължава едва десет минути, те се оказват достатъчни, за да разбере, че това е нейната съдба.

Мечтите и тяхното осъществяване обаче са различни неща и за да постигне целта си, Амелия работи всичко, което намери, за да си осигури средства за уроците по летене. Не се поколебава да кара камион, да работи за телефонна компания, стига с това да се доближава до мечтата си. И през следващата година тя вече е ученичка на една от първите жени в авиацията.

Половин година по-късно енергичната млада жена купува първия си самолет и го нарича Канарчето. С него поставя световен рекорд за най-голяма височина, на която лети жена.

През следващата година Амелия взима своята книжка за пилот и става шестнадесета по ред жена с такава компетенция. Бързо натрупва летателни часове без да допусне сериозни инциденти, но поредните семейни трудности я принуждават да се премести и да започне работа като учител и социален работник.

Амелия Еърхарт

Авиацията обаче е влязла вече в живота на Амелия Еърхарт и отказването от тази мечта е невъзможно. Тя става член на Американското дружество по аеронавтика в Бостън, а по-късно и негов вицепрезидент.

Дейната жена работи като журналист, който пише за летене, и е търговски представител на компания Кинър, която строи самолети.

Амелия Еърхарт прави впечатление на американската общественост със своя кураж и амбиции да следва мечтата си и става идол на феминистките, които набират подкрепа и популярност. Една дама от висшето общество, която мечтаела за полет над Атлантическия океан, започва да я спонсорира.

Младата дама е изпратена като пасажер, който трябва да води дневник при полет, продължил рекордните 21 часа и завършил с тържествен парад и прием при президента за екипажа. Това превръща Амелия Еърхарт в знаменита личност. Тя пътува, изнася лекции за летенето, пише книга и рекламира продукти, агитира и всичко това в полза на авиацията. Активната работа на Амелия се съсредоточава върху развитието на авиацията и създаването на първите редовни полети между големите градове - Ню Йорк и Вашингтон.

Любовта към летенето не напуска авиаторката нито за ден. Освен работата по важни проекти, тя продължава да поставя свои собствени рекорди. На 31-годишна възраст става първата жена, прелетяла над Северна Америка, печели призови места в други състезания по летене, в които участва. Тя работи и за Националната асоциация по аеронавтика. По нейно настояване женските рекорди са отделени в самостоятелно отчитане. То е възприето по-късно и от Международната федерация на пилотите.

В следващите години рекордните полети се редуват. Амелия подобрява рекорда за най-високо издигнала се жена, а през 1932 година става и първата дама, прелетяла Атлантика за почти 15 часа. Не закъсняват и наградите - от американския Конгрес, от Франция, от географското общество и лично от президента Хувър. На Амелия Еърхарт принадлежат редица рекорди: на първата жена прелетяла от Хавай до Америка; първи полет до Мексико сити и обратно и други.

Малко преди да навърши 40 години амбициозната дама решава, че е време за нов самолет и полет около света. Тя не е първият човек, който решава за прелети около за Земята, но полетът, който планира, е най-дълъг. Трябва да измине почти 50 хиляди километра.

Амелия избира двама навигатори и се готви да излети от Хавай, но поради повреда в самолета полетът се отлага.

Все пак няколко месеца по-късно Амелия Еърхарт излита с един навигатор, за да осъществи плановете си. По пътя си спира на южноамериканска земя, на черния континент, в Индия и Азия. Остава полетът над Тихия океан, но самолетът изчезва неочаквано от радарите. Експедициите в търсенето на този фамозен полет не дават никакъв резултат и две години по-късно Амелия Еърхарт официално е обявена за мъртва.

Нови разкрития за смъртта на авиаторката

Съвсем случайно на един от необитаемите острови около Хавай са открити останки от самолет, както и женска обувка, кости и други артефакти, които веднага навеждат на мисълта за изчезналата авиаторка. По първоначални изследвания костите са обявени за мъжки, но повторното разследване с по-съвременна апаратура доказва, че това са останки на жена. Всичко дава индикации, че става въпрос за Амелия Еърхарт. Така може да се възстанови картината на случилото се със смелата жена.

Тя е живяла като истински Робинзон на необитаемия остров. Проверката на самолета показва, че е направила над 100 опита да изпрати сигнал за бедствие, но неуспешно, тъй като връзка може да се осъществи само когато самолетът е в движение. Авиацията губи много със смъртта на Еърхард, но остава примерът на жената, отдала живота си на летенето.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати