Ледът, разтопен в Гренландия, вече е 200 милиарда тона

Гренландия

Глобалното затопляне е проблем, познат на всеки човек по света. Ефектите на този опасен феномен започват да стават все повече и все по-явни. Опасността пред човешката цивилизация добива съвсем реални и лесно предвидими размери.

Екологичната криза, която се задава, вече е видима и предвидима. Днешната цивилизация е поставена пред проблем, който не търпи отлагане. Ето и последните данни за катастрофалните промени, които се наблюдават и засичат от учените.

През изминалия месец температурите достигнаха рекордно високи стойности. Европа беше залята от гореща вълна, която се отрази не само на жителите на континента.

Рекордно повишение бе отбелязано и на температурите в Гренландия. Те превишиха с 15 до 30 градуса средните стойности, които се измерват обикновено през този период на годината. Как се отрази това на ледения остров?

Метеорологичният институт в Дания следи температурните промени в Гренландия и установява, че те са стигнали двадесет градуса, което е немислимо за този район. Следствие на това ледниците са намалили своя обем чувствително. За едно денонощие са се стопили 10 милиарда тона лед, а за месеца Гренландските ледници са загубили 200 милиарда тона от леда си.

ледници в Гренландия

Как се отразява това на Гренландия и в по-общ план на цялата екология на континента?

Ледът, който се превръща във вода след топенето, намалява албедото на ледените повърхности. С термина албедо се отбелязва способността на телата да отразяват светлината, която постъпва към нея.

Всяко албедо, независимо дали става въпрос за твърди или нетвърди тела, зависи от състоянието на отразителната повърхност на тялото и от слънчевия спектър и ъгъла на падане на светлината, който се мени през различните части на деня и годишните сезони.

Намаленото албедо на ледниците допълнително усилва топенето на леда. Затова Арктика е особено уязвима на глобалното затопляне. Разтопяването на ледовете в такива зони на Земята заплашва планетата с мащабни наводнения, които ще променят географията на континентите и в много райони земите по крайбрежието ще останат под водата.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати