Останки от древен носорог с размери на слон откриха в Крим

Останки от древен носорог с размери на слон откриха в Крим
Снимка: Pinterest

През 2018 година в Крим при изграждане на магистрала Таврида е открита варовикова пещера, която е доста древна. Пещерата със същото име крие интересни находки. В нея са намерени останките на 26 вида древни представители на фауната по тези места. Преобладават бозайниците - 20 вида, а птиците от древността са представени с 6 вида.

Работата по изграждане на магистралата спира през миналата година заради направеното откритие. После е възобновена, но това пък се оказва пречка за систематичните разкопки, необходими за да се съберат достатъчно материали за изследване. Засега учените работят върху това, което са успели да извадят през първите няколко месеца, след като попадат на древната пещера.

Какво съдържа тя?

Намерените останки са ценно откритие, което може да обогати представите за фауната по тези места в най-стари времена. Гигантският щраус и камилата с размери един и половина пъти по-големи от съвременните представители на тези животни се нареждат до останките от огромни носорози с високо стърчащ от челото рог, наречени елсмотерии. Това древно животно е било с размерите на днешните слонове. Високо два и половина метра и дълго пет метра, с тегло 4-5 тона елсмотерият е бил с размерите на динозавър.

Тази пещера е била дом и на доста хищни животни през различни времеви периоди. Хиените с гигантски размери, съблезъбите котки, вълците, лисиците и мечките са владели пещерата по различно време, но не се изключва възможността някои от тези представители на хищниците да са имали бърлоги по едно и също време там.

Дейността им е довела до натрупване на много останки. Напълно запазени кости няма. Всички са нагризани, драскани и представляват отпадъци от храната на живите пещерни обитатели.

Най-интересен е въпросът за възрастта на тези останки. Тя е много сериозна. Предполага се, че са около 2 милиона години.

Какво място заема това откритие сред други подобни?

Досега находките с най-стари останки от фауната по тези места са открити в Руската федерация и са доста по-млади, с около 1.4 милиона години. Самата пещера се е оформила преди 5-7 милиона години.

В изследователската работа са се включили учени от различни области. На археолозите и палеонтолозите са помагали специалисти по спелеология, палеоботаника и по радиоизотопно датиране. Всичко това говори за важността на находката.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати