Артефакти на неизвестна цивилизация шашнаха учени!

Артефакти на неизвестна цивилизация шашнаха учени!

В земята лежат артефакти, които могат да разкажат много за хората, които са ги притежавали и са си служели с различните изделия в ежедневния си живот. Затова откритията на археолозите почти винаги са свързани със сензация. Тя е толкова по-голяма, колкото по-стари са находките или ако принадлежат на култура, за която не знаем почти нищо.

Откритието на еквадорски, руски и японски учени напълно се вписва в представата за сензационна находка, защото съчетава в себе си както дълбоката древност на намерените отломки, така и факта, че те принадлежат на неизвестна досега култура.

Частите от намерените съдове са от обекта Реал Алто и са от керамика. Датирани от 4640-4460 година преди Христа, тяхната възраст ги отпраща към една от най-старите цивилизации, съществувала на южноамериканска земя. Тя е известна с името Валдивия и нейният произход засега е загадка.

Това, което се знае за цивилизацията Валдивия, е, че е съществувала в периода между 3000 - 1800 години преди новата ера в един от най-сухите райони на днешен Еквадор. Селищата на жителите били разположени както край естествени водоеми, така и във вътрешността.

Изхранвали се със селско стопанство, лов и риболов. Обличали се с памучни дрехи. Познавали и употребявали коката, чая мате и юката. Известно е, че опитомявали кучета. Не познавали металите и използвали раковини и каменни оръдия на труда. Известни са с керамиката си, най-старата открита е на над 5 хиляди години.

Керамичните парчета в Еквадор са намерени на много малка дълбочина, до един метър под земята. Извън очакванията, тези отломки показват отлики от откритите от културата Валдивия. Декорациите са с по-различна композиция и изображенията са направени по различен начин.

Всичко това навежда на извода, че става въпрос за друга, неизвестна на науката цивилизация, която е използвала керамиката, намерена в еквадорския обект Реал Алто. Съществува граница между неизвестната култура и Валдивия. Валдивската цивилизация е бележила своето начало, когато тези артефакти са били вече в употреба в неизвестната засега култура.

Според учените на територията на днешната държава Еквадор е възможно да се открият следите на една много стара цивилизация. Тогава ще може да се установи дали отломките от Реал Алто са местни или са пренесени от друг район на Земята.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати