Мистериозните мумии от блатата Сфангум

Мумии от блатата Сфангум
Снимка: despiertaalfuturo.blogspot.com
Мумии от блатата Сфангум

В блатата Сфангум в Северна Европа са открити трупове на хора на възраст до около две хиляди години. Те са мумифицирани по естествен начин. В блатата труповете се разлагат, но в Сфангум телата са запазени почти непокътнати - както кожата, така и вътрешните органи.

Мистериозният факт всъщност има напълно реално обяснение. Консервирането на телата се е случило, защото от блатния мъх се отделят киселини и покриват повърхността на блатото. Те създават такава среда, в която се запазват биологичните компоненти.

Труповете са намирани в блатата от селяни или работници, търсещи торф, тъй като това са торфени блата. Телата са хиляди на брой. Някои от тях са датирани още към Желязната епоха, тоест още в древността са се озовали в блатото, други са убити доста по-късно. Те имат следи от насилствено умъртвяване. Смъртта им е била причинена по различен начин. Някои са удушени, други са убити с удар във врата с острие.

В телата на много от жертвите е намерена ритуална храна, която са консумирали за последен път.

Един от труповете, открити в Ирландия, е явно на високопоставена личност, а смъртта му подсказва, че е жертвоприношение. Обяснението за убийството идва от старите вярвания в Ирландия. В древни времена жителите на острова са вярвали, че ритуалният брак на техния владетел с богинята на Земята им гарантира защитата на техните земи. При бедствия този ритуален брак е смятан за неудачен, а владетелят бил пренасян в жертва.

Има отрито и тяло, за което се смята, че е на развенчан владетел поради извършени ритуални действия с тялото.

Телата са както на мъже, така и на жени. Има и тела на юноши и всичко това навежда на мисълта, че убийствата са извършвани по различни причини във времето.

Предположенията на археолозите за причината да бъдат убивани тези хора са няколко, а не само, че са пренасяни в жертва на свирепите местни божества в ритуали от езическо време.

Друга хипотеза обяснява наличието на труповете с изпълнение на смъртни присъди на осъдени престъпници. Не се отхвърля и предположението, така да са се отървавали от нежеланите чужденци.

Предположенията за причините за смъртта на хората не дават никаква реална представа защо труповете са изхвърляни в блатата Сфангум. Няма отговор на въпроса защо хиляди тела на хора по териториите на днешна Германия, Англия, Ирландия, Дания и Холандия са изхвърляни в блатата, независимо от причините, по които са умъртвени.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати