С 3D принтирани органи ще лекуват астронавтите при мисии до Марс

астронавт на марс

Човечеството отдавна се подготвя за мисии до Марс като крайната цел е колонизирането на Червената планета, която може да се превърне в следващия дом на човека.

В по-ранен етап намеренията са да се достигне успешно до планетата и постепенно да се трасира пътят към нея. За целта мисиите трябва да са подготвени и осигурени за всяка възможна трудност, която би възникнала по пътя.

Един от най-важните въпроси е свързан със здравето на астронавтите. Напредъкът вече е впечатляващ. ЕКА - Европейска космическа агенция вече подлага на тестове процесът на създаване на изкуствени органи, които са застрашени при продължително отсъствие. Костите са другата опасност и затова се тестват и изкуствени кости.

Чрез 3D принтирането им ще се лекуват травми и различни болести. Учените вече са създали 3D принтирани кости и кожа, които да се използват в мисиите до Марс.

3 d медицина

Тъй като гравитацията ще бъде слаба или нулева, специалистите са съобразили това и са създали нова кръвна плазма, която се изисква да бъде с по-висок вискозитет. Предвижда се добавяне на растителни субстанции. Те ще бъдат отглеждани от астронавтите по време на експедицията. Притежаването на ресурса кръвна плазма е много важно при възникване на непредвидени ситуации и това вече е възможно.

Ако възникне необходимост от нови органи, астронавтите на Марс ще могат да се справят с предизвикателството, защото само с няколко допълнителни съставки ще произвеждат орган. Например изкуствена кост ще се принтира от стволовите клетки, с които ще разполагат, с добавка от калциев фосфат, който ще служи за спойка за поддържане на структурата. Материалът се абсорбира от клетката при растежа и така се получава костта.

Другото достижение е принтирана кожа за присаждане. Получената кожа вече е тествана при намалена гравитация и е сработила. Това дава възможност за решаване на всевъзможни здравословни проблеми, които могат да възникнат по време на мисия, и астронавтите ще бъдат готови да отговорят на тях.

3D биопринтирането ще позволи да се решат всякакви спешни медицински случаи по време, когато връщането на Земята няма да е възможно. В случай на изгаряне може да се принтира кожа, вместо да се взима от други части на тялото и да се предизвикват нови наранявания. Счупените кости пък ще се подменят направо.

Целият биоматериал, който е нужен, ще се взима от астронавта, което означава, че отпада рискът от отхвърляне при трансплантация.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари