Нова хипотеза за изчезването на цивилизацията на маите. Причината - царевицата

цивилизация на маите

Историята на древността е пълна със загадки, които вълнуват умовете на изследователите и пораждат все нови и нови хипотези за загадъчните исторически събития. Едно от тях е изчезването на големи цивилизации от лицето на земята. Пример за мистериозно изчезнала цивилизация е тази на маите.

Какво знаем за древната култура на маите и за нейния неочакван крах?

Цивилизацията на древния народ маи обхваща региони на днешните държави Мексико, Хондурас и Салвадор и цялата територия на днешните Гватемала и Белиз. Различават се периоди в развитието на цивилизацията. Архаичен се нарича периодът преди около две хиляди години преди новата ера, когато са поставени основите на земеделието и се появяват първите селища. Древните маи започват да отглеждат основни хранителни продукти. На първо място това е царевицата.

В ранния период маите са се хранели не само с царевица, но и с диворастящи растения, както и с месо от животни. Разнообразието в храната е осигурявало на маите в ранния период от развитието им безопасно оцеляване по време на суши и други неблагоприятни природни аномалии.

В средата на ІІІ век започва класическият период, който се характеризира с нарастване на неселението, построяване на големи каменни градове, с което стават първите хора на континента, строили градове от камък. Те издигат монументални строежи - храмове и административни сгради, жилищни комплекси, пътища. Разцвет бележат различните науки, като астрономията се явява център на техните научи достижения. Известни са с точните си календари.

маите

Стандартът на живот се повишава и това води до рязко нарастване на населението. За изхранването на много хора маите започнали да разчитат най-вече на царевицата. Това обаче е култура, която е застрашена от сушата и при настъпването на такива периоди неминуемо идва гладът. Това пък води до западането и съответно изчезването им.

До тези изводи са стигнали американски учени от Пенсилвания. Те решили да изследват останки от древните маи в Белиз. В града Кахал Печ се натъкнали на петдесет гроба и с метода на въглеродното датиране установили, че те са от периода от около 400 години преди Христа до към 850 години от новата ера.

Чрез анализ е установен съставът на изотопите на колагеновите останки, с което е установено с какво са се хранели жителите в по-ранните и по-късните периоди. Делът на царевицата значително е нараснал в по-късните периоди, когато населението се е увеличило чувствително. Неустойчивата на сушите царевица, на която основно се е разчитало да изхранва маите, е довела до краха на цивилизацията им, твърдят учените.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати