Разкриха една от тайните на Хеопсовата пирамида

Разкриха една от тайните на Хеопсовата пирамида

Пирамидата на фараона Хеопс е най-голямата от запазени общо три пирамиди в Гиза. Тя се смята за едно от седемте чудеса на света. Известна е като Велика или Голяма пирамида и наистина е такава, защото дълго време е била най-високо издигащият се строеж в света.

Този единствен оцелял от всички седем изключителни паметници на древния свят вълнува учените, защото тайните му все още не са разкрити напълно въпреки високо технологичните устройства, с които светът разполага.

Най-голямата загадка на пирамидата е как е построена в онези древни времена, когато човекът дори не е познавал още колелото. На фона на този факт такъв масивен и мащабен строеж изглежда удивителен и невъзможен.

Може би вече е дошло времето тази мистериозна загадка да бъде разплетена. С всеки изминал ден се откриват доказателства, които прибавят нови знания за древната цивилизация на Египет.

Разглеждайки строежа, учените отчитат, че най-същественият въпрос е начинът, по който в Гиза са доставени 170 хиляди тона блокове от варовик, с които е построена пирамидата. Според египтолозите такива масивни камъни могат да се вземат само от кариерите в Тора. Но как са докарани до Гиза?

Хеопсовата пирамида

Съвсем случайно изследователите се натъкнали на едно старо откритие отпреди 65 години, пропуснато мимоходом, без да му се отдаде вниманието, което заслужава. Това е изкоп в основата на Хеопсовата пирамида, където са положени разглобени дървени греди. Веднага е установено, че това е кораб - плавателното средство, с което фараона Хуфу да се придвижи до отвъдния свят.

Това откритие навежда на мисълта какви трябва да са били корабите, с които в древен Египет са превозвали товари и хора. Най-вероятно близки до този, който е отреден за последното пътуване на фараона. С такива кораби са пренесени и огромните каменни блокове до Гиза.

Строителите са извършили истински подвиг, като са успели за по-малко от 25 години да построят внушителната пирамида, и то 2500 години преди новата ера.

Остава да се разкрие последната от загадките - по какъв начин огромните блокове са прекарани по суша до мястото на строежа, а после как са сглобени, така че да устоят на времето.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
18.07.2019 16:05
Интересно е как са рязани тези камъни и с такава точност.Като се има в предвид тяхната твърдост със сегашните инструменти трудно биха се обработвали!!!
1
0