Определиха точката, след която идва колапс за човечеството

колапс за човечеството

Глобалното затопляне е едно от най-големите предизвикателства, стоящи пред човечеството в обозримо бъдеще. На този въпрос се посвещават все повече научни форуми, ангажират се хора на най-високо ниво с цел овладяване на този застрашителен процес. Какво точно е положението?

Според учени от Австралия, ако не бъдат решени проблемите, засягащи промените в климата, нашата цивилизация е застрашена от изчезване до средата на настоящия век.

Все още обществото е напълно зависимо от емисиите парникови газове и само след около 30 години критичната точка, отваряща пътя към неконтролируеми събития с катастрофален край, ще бъде премината. Това ще сложи началото на края на човечеството. Гибелта на цивилизацията ни няма да бъде избегната.

Опасностите пред човечеството

В резултат на климатичните промени екологичното равновесие ще бъде нарушено и ще настъпи колапс. Това ще донесе нови болести, които ще обхванат все по-големи територии и ще се превърнат в пандемии. Горещите вълни, които непрекъснато ще заливат континентите, ще бъдат с летален изход за много хора. Накрая всичко ще завърши с атомна война.

Глобалните проблеми в околната среда водят винаги до глобални проблеми в обществените слоеве. Под напора на непосилните предизвикателства вътрешната монолитност на националните общества се пропуква. Тежестите на събития като миграцията, кризата в изхранването и достъпа до ограничените ресурси от питейна вода не могат да бъдат овладени.

Ще настъпят и промени в географията - обширни зони по крайбрежията ще потънат и това ще предизвика промени в идентичността на много народи.

глобално затопляне

В такава обстановка въоръжените конфликти за ресурси няма да могат да бъдат избегнати. Ядреният конфликт става неизбежен.

Готовността на човечеството за предизвикателствата

Според учените обществото днес няма никаква подготовка, с която да посрещне неизбежните трудности. Надеждите, които хранят политиците, са неоправдани и някои предприети усилия, като Парижката конференция, където бе взето решение да се задържа ръста на температурите до 2 градуса до края на века може да се окажат съвсем недостатъчни.

В същото време учените са направили ново откритие, относно леда в Патагония. Ледът, заемащ обширни Чилийски и Аржентински територии, се оказва по-дебел от предположенията. Ледената покривка там надвишава 40 пъти дебелината на леда в Алпите.

Ледът в Патагонското плато бързо се топи, а това води до покачване нивото на океана. Учените искат да установят какви са точните размери на ледниците, за да имат надеждна информация за топенето им. В резултат на усилията бил установен неочакваният факт, че ледът е много по-дебел, отколкото досега се е предполагало.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати