Откриха глава на огромен праисторически вълк в сибирските ледове

Главата на огромния праисторически вълк в сибирските ледове
Снимка: Albert Protopopov

В Сибир откриха огромна глава на древен, праисторически вълк. Смята се, че находката е била замразена преди около 40 000 години и е открита поради променящите се климатични условия. С дължина 40 см, главата е открита от местен човек, вървящ покрай река Тирехтях в Руската република Саха (известен още като Якутия).

Учените вече обявиха, че това е уникално откритие на първите по рода си останки от плейстоценски вълк, чиято тъкан е запазена. Те смятат да го сравнят със съвременните вълци, за да се разбере как се е развил видът и да се реконструира напълно външният му вид.

Образецът не прилича на нищо, откривано преди това. Главата е в изключително добра форма – зъбите, кожата и дори мозъчната тъкан са запазени от годините в леда.

Районът на Якутия е богат на замразени находки. През 2015 и 2017 г. редица други уникални древни находки бяха направени в тази негостоприемна иначе земя, включително няколко замръзнали бебета на праисторически лъв.

Сега предстои руски, японски и шведски учени да проучат главата на вълка. Изследователската група ще анализира ДНК на звяра и ще използва неинвазивни методи, за да се погледне вътре в черепа.

Оценките досега показват, че главата е принадлежала на възрастен вълк, който по времена смъртта си е бил на от две до четири години. В района са открити други глави на вълци, но това е първата, която е в толкова добро състояние с толкова много запазена мозъчна тъкан. Други екземпляри са били на по-млади вълци. Освен вълка учените ще изследват и мозъчната тъкан на лъвчетата, открити миналата година в сибирските ледове.

Откриха глава на огромен праисторически вълк в сибирските ледове
Снимка: Albert Protopopov/Siberian Times

Мускулите, органите и мозъците на двата древни бозайника са в добро състояние, казва палеонтологът Наоки Сузуки от Медицинския университет в Токио. Искаме да оценим техните физически възможности и екология, като ги сравним с лъвовете и вълците днес, добавя още той.

През април тази година учените обявиха намерението си да опитат да клонират древен кон, открит непокътнат в кратера Батагайка в Източен Сибир.

42 000-годишният кон е открит в много добре запазено състояние до точката, в която от сърцето на животното е извлечена течна кръв. Обикновено кръвта коагулира или се превръща в прах.

Течната кръв също означава, че има възможност за клониране на древния бозайник. Но първо клониращият екип, воден от Семьон Григориев, началник на Музея на мамутите в Североизточния федерален университет в Якутск, трябва да определи дали кръвта съдържа жизнеспособни клетки.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати