Пет неразгадани мистерии на древен Египет

Древен Египет

Едно от най-мистичните древни царства е Египетското. То крие много тайни и привлича учени, археолози и историци, които непрекъснато изследват неговите загадки, но изненадите от Египет не спират. Освен това тази древна цивилизация все още не е разбулила всичките си тайни и те продължават да вълнуват умовете на хората. Ще се спрем на 5 от неразкритите загадки на древен Египет.

Наличието на скритите стаи на голямата пирамида в Гиза

Голямата пирамида в Гиза се проучва още от нейното откриване, вече с най-последните достижения на техниката. През 1993 година с помощта на робот беше открита малка вратичка. Тя се намира в една от шахтите на пирамидата (южна), а по-късно зад нея е открито празно пространство и още една врата.

Седем години по-късно робот от ново поколение успява да направи снимки зад първата открита врата. На снимките се виждат дръжки от мед и рисунки, правени с боя в цвят охра. Никой не е влизал в тази шахта през последните 9 години, но сега се виждат нови надраскани места по стените и тавана.

Не е ясна истинската възраст на Голямата пирамида

Неразгадани мистерии на древен египет

Голямата пирамида на фараона Хеопс е най-стара и най-голяма от всички пирамиди в Гиза. През ХІХ век е открит каменен надпис, който осведомява, че Хеопс (Хофу) е наредил Сфинксът да бъде възстановен. Очакванията са, че трябваше да нареди да бъде изграден. Това поставя под съмнение възрастта на пирамидата. Набраздяванията по тялото на Сфинкса, които са резултат на ерозийни процеси на около 8 хиляди години карат някои от учените да смятат, че Сфинксът е издигнат след пирамидата.

Кухините в пирамидата

Пет неразгадани мистерии на древен Египет

Преди 3 години са правени термографски изследвания, които дават индикации, че в нея има кухини, които са необяснима загадка за учените. Те се намират под пирамидата, както и близо до нейния връх. Предположенията на учените се въртят около възможността кухите места в основата да са някаква неоткрита до момента камера или проход под земята. Все още министерството в Египет не е правило опит за обяснение.

Как са построени пирамидите

Въпросът как са извършени тези грандиозни строежи във време, когато хората още не са открили колелото, буди научи спорове. Едно от предположенията е, че блоковете са отлети един върху друг на място от някакъв бетон от варовик и на това се дължи теглото им и липсата на пролуки между блоковете. Геолози и антрополози смятат, че тези блокове са обработени скали от седимент. Няма официално прието мнение.

Проклятието от гробницата на Тутанкамон

Тутанкамон

Най-известният от фараоните на Египет е Тутанкамон. Момчето-фараон става световна знаменитост, след като откриват неограбената му гробница. При изследването на самата гробница екипът учени вижда надпис на стената, предупреждаващ за проклятие, което ще застигне всеки, който разпечата гробницата. Учените се отнесли скептично, но са доказани 22 случая на смърт на хора, влезли в гробницата.

Няма обяснение за това проклятие. Има само една теория, която предполага, че стените и пода на гробницата са напоени с отрова.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати