Откриха цял праисторически свят, потънал в Северно море

Праисторически свят, потънал в Северно море

Сушата, такава, каквато я познаваме днес, се е получила след множество промени, настъпвали по различно време в резултат на природните процеси и промените, протичащи на различни нива в недрата на земята.

Доказано е, че географията на земята е изглеждала по-различно. Заедно с това непрекъснато излизат нови разкрития, които пренареждат представите ни за сушата и промените, настъпвали при нея, в резултат на потъването на части от сушата под водата.

Цял потънал праисторически свят откриха учени наскоро, който може да промени някои представи за най-древното минало на региона, където се е намирала тази суша.

Откритието на учените от университета в Брадфорд, Англия

Праисторическият свят е представлявал парче суша, потънало в Северно море. Предполага се, че то може да носи информация за начина на живот на хората по времето, когато са се изхранвали с лов и събирачество. Очаква се под водата да са се запазили руините от селищата на тези древни хора.

Северно море

По време на експедицията с кораб, която продължила 11 дни, учените взели проби от дъното на морето. Учените от експедицията били впечатлени от вкаменени останки на гори, които се оказали на 10 хиляди години. Тези праисторически гори били част от областта Догърленд, която заемала площ от няколко хиляди квадратни километра и била позиционирана между Великобритания и Европа.

Други открития на учените, свързани с живота на някогашната суша

От изследванията на извадените образци от морското дъно учените установили наличието на слой торф. Този факт е индикация, че местата са обитавани от хора. Някои части от тази някогашна суша сега са покрити с по-късни отлагания от големи реки. Това не намалява убеждението на учените, че ще открият следите на древните селища на праисторическите ловци и събирачи.

Това, което днес се знае за областта Догърленд, е, че преди 12 хиляди години, когато е завършил последният ледников период, областта се освободила от прегръдката на ледовете и се превърнала в местност с гори, стада от животни и общество на хора, които се изхранвали с лов и събиране на плодове. Топенето на ледовете обаче продължило и преди около 8 хиляди години тази област била залята с вода.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати