Вече може да видите отпечатък от пръста на Леонардо да Винчи

Отпечатък от пръста на

През тази година се навършват 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи, може би най-големият ренесансов гений. Той е съчетавал в себе си невероятно много таланти и интересите му се простират в много области. Всичко, до което се е докоснал, е превърнал в откритие или шедьовър.

Какво знаем днес за гения Леонардо?

Леонардо да Винчи е първообразът на ренесансовия мислител и творец и абсолютен гений. Става прочут с картините си, но е известен и с редица изобретения, които изпреварват времето си и точно затова не са реализирани в практиката. Приносът му е голям и в достижения на науки като анатомия, астрономия, инженерни науки, химия и други.

Макар че не получава добро образование, а само основни познания по математика, четене и писане, геният му проличава от рано. След като минава обучение като чирак, на 20 години вече се присъединява към художник от школата на Флоренция. Няколко години по-късно вече работи като инженер.

Умението му да работи в напълно различни области на знанието - военно инженерство, архитектура, скулптура, рисуване говори за невероятен интелект, талант и любопитство към света.

Леонардо да Винчи

Леонардо не е делял науката от изкуството, смятал е, че научните му занимания го правят по-добър творец. Смятал е, че човек се учи, наблюдавайки света. Това, разбира се, е вярно, но наблюдението на света е важно да става през окото на гения, за да се получи шедьовър - такива, каквито е оставил Леонардо да Винчи.

Изложбата в Бъкингамския дворец по случай 200 години от смъртта на гения

В изложбата в двореца на английската кралица са включени над 200 рисунки на Леонардо, които са станали собственост на английската корона по времето на Чарлз ІІ. Всички експонати, свързани с италианския гений, са впечатляващи, но особен интерес будят единствените два портрета на Леонардо, които са му правени приживе.

Също така се запомня и отпечатъкът от пръста на твореца, както и етюди на някои от най-ярките му художествени творби. Тази изложба е най-голямата от 65 години насам с творби на Леонардо. Ще бъдат показани и изследванията му по анатомия.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати