Изследовател декодира ръкописа на Войнич! Вижте какво пише в книгата

ръкописа на Войнич

Все още пред човечеството стоят загадки от миналото, за които никой не е дал разяснение, което да се приеме от всички. Те се смятат за нерешени към момента.

Една от най-мистериозните загадки е стар средновековен ръкопис, известен като Ръкописът на Войнич, по името на Вилфрид Войнич, човекът, който го е притежавал последен. Какво представлява този неразчетен от хората досега ръкопис и защо толкова дълго никой не намира отговор на тази загадка?

Кратка характеристика на ръкописа на Войнич

Ръкописът на Войнич е малка книжка с текстове, която е невъзможна за разчитане. Тайнственият текст е писан през ХV век, а авторът му е неизвестен. Смята се, че най-напред свитъкът е съдържал 272 страници, но сега са запазени 240 от тях. Останалите са изгубени още преди антикварят Войнич да се сдобие с ръкописа.

Текстът е написан с перо, а самата книга е илюстрирана с рисунки, оцветени с боя, някои от които са доста грубо направени. Смята се, че това се е случило в последствие, а не в момента на писане на текста. Текстът е писан от ляво на дясно, както обичайно се пише в Европа, но пунктуацията, която е характерна за познатите езици, тук липсва. Писано е на азбука, която е неизвестна, състои се от около 20-30 букви. Наличните около 35 хиляди предполагаеми думи вероятно се подчиняват на някакви правила, но езикът не прилича на никой от европейските езици.

Книгата е датирана. Въглеродният анализ показва, че годината на нейното създаване е 1420.

От самото откриване на тази загадъчна книга тя е обект на интерес и усилия от страна на криптографите и анализаторите - професионалисти и аматьори, да я разчетат. Опитите на всички до сега са неуспешни.

Предположенията какво всъщност представлява тази книга са безбройни.

Теории за същността на ръкописа на Войнич, които водят към разчитането на ръкописа

Някои смятат, че това е хербарий за алхимици.

Други смятат, че е шифровъчен сборник.

За някои изследователи езикът, на който е написана книгата, е изкуствен език. Не са малко застъпниците на теорията, че книгата е просто една мистификация.

Така или иначе, интересът към нея не стихва, както и опитите да бъде разчетена. Поредната сензационна новина е съвсем прясна. Доктор Джерард Чешър е поредният изследовател, който смята, че е разчел мистериозния ръкопис.

Теорията на Чешър за ръкописа на Войнич

Ученият смята, че езикът, на който е написана книгата, е проторомански език - един вече изчезнал език, употребяван някога в региона на Средиземно море.

Ученият смята, че книгата представлява сборник с разнородна информация - за лекарства, за бани, които имат терапевтична роля, както и текстове по астрология. Всички те са предназначени основно за жени и обхващат въпроси, които вълнуват жените - за раждането, отглеждането и възпитанието на децата според католическите вярвания.

Според Чешър сборникът е писан от монахини от Доминиканския орден като ръководство за кралица Мария Кастилска. Тя е била кралица на Арагон и леля на Катерина Арагонска.

Доктор Чешър казва, че ръкописът е на изчезнал език, комбиниращ непознати с по-познати символи. На ученият трябвали само за две седмици, за да го разгадае, но за превода на целия ръкопис ще са нужни време и средства според него.

За някои изследователи твърденията на Чешър са само една необоснована и съмнителна претенция, защото проторомански език просто няма.

Кой е прав, предстои да разберем. Както и дали най-после ще можем да прочетем какво пише в ръкописа на Войнич.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати