Откриха тайна подземна камера в двореца на Нерон

Двореца на Нерон

Дворците на римските императори будят интереса и възхищението на хората днес със своята пищност и великолепие, достойни за мястото, което техните стопани са заемали в съвременното им общество.

Римският император Нерон не остава назад в съревнованието за най-голям и красив дворец, приютил императорските ценности. Дворецът му е построен преди около две хиляди години след пожара в Рим. При реставрацията, която тече сега, е направено откритие - тайна стая, която представлява подземна камера, богато украсена с мозайки на съществуващи или митични същества.

Тайната стая на Нерон и нейните красоти

По стените на голямото помещение са изобразени кентаври в танц с горския бог Пан. Музикалните инструменти, които някои от тези създания държат, създават приказна атмосфера. Около тях кръжат птици, откриват се някои представители на водните животни.

Вниманието приковава нарисуваният войн в доспехи, който се бие с дива котка. Растителните елементи и арабеските, които обрамчват изображението, създават впечатление за огромна картина на стената. Най-впечатляващото същество, изобразено на стената, е сфинкс, който дава и името на тайното помещение - стаята на сфинкса.

Обстоятелствата около откритието

Тайната подземна камера в двореца на Нерон
Снимка: Parco archeologico del Colosseo

Помещението се намира в двореца на Нерон, построен след големия пожар, запален в Рим през 64 година след Христа. Цялата сграда има 300 стаи, разположени по няколко хълма - Палатин, Есквилин, Опий и Целий. Те се простират на площ от 1.2 квадратни километра.

Нерон е от мразените владетели на Рим и народът се вдига на бунт през 64 година от новата ера, а императорът се самоубива.

Наследниците му полагат голямо старание, за да изтрият срамния спомен за него. Тъй като дворецът е това, което го представлява и напомня за него, част от сградата, известна като Domus Aurea, е построена отново. Колизеумът е една от новопостроените сгради. Останалите помещения от двореца са засипани с пръст.

Сега дворецът на Нерон се възстановява по проект за Колизеума.

По време на възстановителите работи работниците монтират скеле и насочват силна светлина, за да работят. Тогава забелязват, че светлината е проникнала през отвор в ъгъла на стаята, където се работи, и там виждат цяла зала с фрески по стените. Това е тайната стая, наречена стая на сфинкса.

Все още помещението е засипано в по-голямата си част с пръст и всички стенописи не се виждат напълно. Специалистите обаче не бързат да изхвърлят пръстта, за да открият какво още се крие под нея, защото се страхуват, че това може да дестабилизира целия комплекс.

Въпреки лошите условия, които пречат да се види откритието в неговата цялост, то е оценено като безценна реликва от управлението на един от най-ненавижданите императори от древността.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати