Анализ на древни зъби промени представите за човешката еволюция

черепи

Съвременните хора и неандерталците може би са се разделили като отделни видове поне преди 800 000 години, според анализ на близо 1000 зъба от хората и близките ни роднини.

Тази нова оценка е много по-стара от предишните, базирани на древни ДНК-анализи, които предполагаха, че видовото разделение между хората и неандерталците е от преди 500 000 години.

Въпреки това, докато някои изследователи наричат новия стоматологичен анализ впечатляващ, те отбелязват, че той се основава на едно голямо предположение, а именно, че формата на зъба се развива по устойчив начин, особено при неандерталците.

Ако формата на зъба не се развива с постоянна скорост, тогава нашето предположение се разпада, казва Фернандо Рамирес Роци, директор на изследването, специализиращ еволюцията на човека в Националния център за научни изследвания на Франция в Тулуза.

Въпреки това е напълно възможно зъбите (особено неандерталските) да са се развивали с предсказуема скорост, което означава, че изчислението на новото изследване може да е правилно, казва още Рамирес Роци.

Учените изследвали 931 зъба, принадлежащи на минимум 122 индивида от осем групи, включително хора и близки роднини. От тях 164 от зъбите са от ранните неандерталци от мястото Sima de los Huesos в Испания, което включва почти 30 индивида, живели преди около 430 000 години по време на средната плейстоценска епоха.

анализ на човешки зъби

Сравнявайки разликите във формата на зъбите между пробите, изследователката Аида Гомес-Роблес, палеоантрополог от Лондонски университетски колеж, успяла да изчисли еволюционните стойности за промяна на формата на зъбите и след това да оцени времето на дивергенция от последния общ предшественик между хората и неандерталците.

Резултатът показва, че неандерталците и съвременните хора вероятно са започнали да се различават като вид преди повече от 800 000 години. Следователно последният общ предшественик на тези две групи вероятно не е Homo heidelbergensis – Хайделбергският човек, както някои учени смятат.

Хайделбергският човек не може да заеме тази еволюционна позиция, тъй като не е живял в този конкретен период. Това означава, че трябва да погледнем към по-старите видове, когато търсим този общ родословен вид на хората и неандерталците, казва Гомес-Роблес.

Откритието също ще има дълбоки последици за начина, по който тълкуваме фосилните данни и еволюционните отношения между видовете.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати